środa, 6 września 2017

Ryba po grecku w piekarniku

Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w. Dzięki temu można ją jeść przez cały rok. Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i. Szczegóły poniżej: Filety z dorsza, które wyjęliśmy po minutach z lodówki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem.


Tak zwana „ryba w papilotach” jest znacznie bardziej wilgotna i soczystsza.

Filet wystarczy przyprawić solą, pieprzem , sokiem z cytryny i ziołami, a następnie szczelnie zawinąć w pergamin lub folię aluminiową. Jest ona o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna niż ryba smażona w głębokim tłuszczu. Można upiec ją w naczyniu żaroodpornym, w rękawie piekarniczym lub w foli aluminiowej. Pieczona ryba jest bardzo delikatna w smaku i soczysta.


Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku.


I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika.

Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. W alternatywie możemy sięgnąć po zamykaną od góry brytfankę lub papier do pieczenia, z którego z łatwością przygotujemy papilotki lub koperty do zapiekania. Czas pieczenia zależy od kilku czynników: od masy ryby, jej grubości, temperatury w piekarniku i zawartości wody oraz tłuszczu w mięsie.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Ryba pieczona – czas pieczenia. Niestety nigdy dnia po odgrzaniu ryba mi już nie smakuje.


Będę wdzięczna za poradę. Jeśli nie chcesz smażyć wcześniej ryby na patelni, możesz też upiec ją w piekarniku. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych.

Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Po tym czasie rybę można odwinąć i potrzymać w ciepłym piekarniku, aby nadmiar soków odparował. Moim zdaniem ta ryba nie wymaga żadnych dodatków, ale możecie ją podać z kaszą kuskus, sosem czosnkowym lub tzatziki, albo świeżą sałatą.


Idealnym dodatkiem jest także sałatka z brokułów i. Dzisiaj u mnie na stronie dla odmiany ryba pieczona. W moim domu rodzimym ryba pieczona w foli lub pergaminie pojawiała się od czasu do czasu i na naszym stole. Trzeba przyznać, że jest daniem o niskiej zawartości tłuszczu.


Smaki ryby i warzyw przenikają się nawzajem, co daje efekt gotowania na parze lub w piecu parowym. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Przygotowywanie ryb w piekarniku stało się modne - ryba z piekarnika jest zdrowsza niż smażona, bo nie wchłania nadmiernie tłuszczu z patelni.


Jak zrobić rybę w piekarniku? Jest lekkie – idealne na upały. Proste bywa najsmaczniejsze. Ja najbardziej lubię wersję z papryką i na taką podaję składniki. Danie nie potrzebuje dodatków, ale w okresie wiosennym można serwować je z młodymi ziemniaczkami.


Na początek zaopatrz się w filety białej ryby – sprawdzi się mintaj, sandacz czy dorsz. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami.


Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Dlatego przepisy na rybę po grecku.


Rzadko która jednak smakuje tak, jak powinna smakować. Zanim w ogóle spróbuję, już uzbrajam się w cytrynę, dodatkową porcję koncentratu pomidorowego, pieprz, tabasco i sól. Składniki farszu warzywnego pozostają takie same i tak samo się je przygotowuje jak w wersji, która większość zna, ale cały sekret odtłuszczenia tkwi w rybie, a dokładniej w sposobie jej przygotowania.


Rybę pokroić w większe kawałki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty