Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na makowiec? Makowiec na dużą blachę to klasyczny wypiek wigilijny. Jednak warto podawać go nie tylko na świątecznym stole. Jego sekret tkwi w pysznej masie makowej, którą wykonasz, łącząc ze sobą mak, kostkę do pieczenia, ubite żółtka oraz białka.
Przed przygotowaniem, ugotowany, a następnie odsączony mak zmiel trzykrotnie.
Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na noc. Masa: Mak odcedzić i odsączyć. Rodzynki, jajka, olejek wymieszać z makiem. Cukier, margarynę i miód roztopić, dodać do maku. Wszystko dokładnie wymieszać.
NAJLEPSZY MAKOWY PLEŚNIAK NA DUŻĄ BLACHĘ – pyszny makowiec na kruchym cieście z powidłami i budyniową pianką #128578; Delikatne, kruche ciasto aż rozpływa się w ustach #128578; Sami spróbujcie! Przepisy, jak zrobić - Smaker. PRZEPIS NA MAKOWIEC NA DUŻĄ BLACHĘ I NA KRUCHYM CIEŚCIE!
Lista przepisów na makowiec na dużą blachę z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na blachę. Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli chcesz przygotować tę słodką przekąskę na spotkanie w większym gronie, skorzystaj z naszego przepisu, a otrzymasz całą blachę pysznego wypieku. Masę wlać na blachę i piec ok.
Udekorować bitą śmietaną. Margarynę utrzeć z żółtkami, wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Wyrobić podzielić na trzy części. Pierwszą nałożyć na blachę i podziurkować widelcem.
Nałożyć na nie dżem potem ciasto z kakao.
Kiedy przychodzi sezon na śliwki ciasta ze śliwkami pojawiają się u nas często. Królują ucierane i drożdżowe. Murzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami.
Musi być tylko upieczone w punkt. Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym. I ugniatam ciasto rowno I brzegi. Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane.
Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga. CIASTO Z GRUSZKAMI I BUDYNIEM NA DUŻĄ BLACHĘ – NIEZAWODNY PRZEPIS – to ciasto to idealna propozycja na weekendowe słodkości #128578; przygotujcie dużą blachę pysznego ciasta! Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? To kolejne ciasto oprócz miodownika pieczone często w moim rodzinnym domu na święta:) Pamiętam, że ten wypiek zawsze cieszył się sporym powodzeniem. Duża, podzielna blacha makowca na kruchym cieście zwieńczona kratką z ciasta.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blachę, równomiernie rozciągamy rękami na całej blasze. Następnie polewamy sosem pomidorowym, obkładamy pozostałymi składnikami i posypujemy serem żółtym, Zapiekamy w 150oC przez ok min. Na spód wykładam masę makową, na to ser i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st.
Zobacz filMinipączki serowe. Gdyby wierzch za szybko się rumienił przykrywam folią aluminiową. Kamil z uwagi na to, że lubi ostre potrawy na swoją część układa również paprykę jalapeño.
Gdy wybrane przez nas składniki na farsz znajdują się już na cieście wkładamy blachę do nagrzanego do 2°C i pieczemy przez około minut w zależności od naszego piekarnika. Gotowa pizza będzie miała przyrumienione brzegi. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania.
Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe sałatki. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec minut w 2stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Szarlotka gotowa - smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.