środa, 20 września 2017

Faworki bez alkoholu

Faworki bez alkoholu

Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania.


Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam. Dlatego też przygotowałam dla was przepis na faworki bez śmietany i Zobacz więcej. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Do ciasta, jakie wyrabiasz na ulubione faworki, dolej wybranego piwa (może być również smakowe).


Uważaj – nie dolej zbyt dużo piwa, ponieważ wtedy ciasto może stać się twarde. Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. Napoje Shot z galaretki i alkoholu. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem.


Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia. Zobaczysz sam, że zrobisz faworki bez żadnego problemu. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany!


Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Przepis na chrusty drożdżowe, chrusty na piwie Prosty przepis na chrusty 16. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Oponki serowe Pulpeciki w sosie curry z batatami.


About Pachnie i chrupie. Kilka wskazówek dla tych, co pierwszy raz zabierają się za takie dzieła. Obowiązkowy dodatek niewielkiej ilości alkoholu. Przeciwdziała chłonięciu tłuszczu. Nadaje również fajnego smaku.


Faworki bez alkoholu

Cienko rozwałkowane ciasto. Nie ma nic gorszego niż grube i twarde faworki. Oczywiście, jak zwykle, wiele przepisów nie opiera się na tych zasad. W przypadku faworków z piwem nie używa się już śmietany, z kolei faworki pieczone robi się bez jakiegokolwiek alkoholu. Jak widać, faworki można również podawać wprost z piekarnika, co niektórych tradycjonalistów może bardzo zdziwić.


Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Bardzo lubię faworki a szczególnie, te które są obficie obsypane cukrem pudrem.


Musze sie przyznać, że najczęściej idą na łatwiznę i nabywam faworki w cukierni lub zabieram mamie:) Obiecuję sobie i Wam, że zrobię faworki na Tłusty Czwartek. Ciasto zbijać wałkiem minut w następnie cienko rozwałkować Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.


Olej rozgrzać w wyższym garnku w czasie przygotowania faworków Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor , wykładać. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty