piątek, 22 września 2017

Polędwica dojrzewająca

Ja osobiście uwielbiam dojrzewające wędliny. Dotyczy to zarówno ich jedzenia jak i robienia. Można też znaleźć ją w internecie pod nazwąwędlina z pończoszki, a to dlatego że po procesie marynowania wkłada się ją do pończochy lub podkolanówki i wiesza w przewiewnym miejscu, aby mięso dojrzało.


Tak na prawdę polędwiczka robi się sama.

Smak i zapach w niczym nie przypomina kupowanych w sklepach wędlin. Mięso jest maślane i delikatne , nie ciągnie się tylko rozpływa się w ustach.

W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach. Jeśli tak jak ja lubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy to z pewnością będziecie zachwyceni :) Taką wędlinę przygotowuje się bardzo prosto w zasadzie to robi się sama, jedyne czego potrzeba to cierpliwości, bo proces dojrzewania razem z marynowaniem trwa ok.


Monotonia smaków kupowanych wędlin sprawiła, że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną.


Nie pamiętam kiedy ostatnio jedliśmy „kupną” wędlinę.

Znamy cenę dobrej jakości surowego mięsa i ciągle zastanawiamy się co jest w wędlinach, które są tańsze od surowego produktu bez opakowania. Dzisiejszy przepis wypełnia tą lukę w naszych kulinarnych. Wkładamy do naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie.


Podczas solenia co drugi dzień należy polędwice przewrócić. Składniki: – polędwica z dzika – marynata aromatyczna – jałowiec. Habanerka , polędwica dojrzewająca Habanerka , to kolejna wariacja w temacie wędlin długo dojrzewających , czy jak się popularnie traktuje : z pończochy. Smakiem przypomina dojrzewające wędliny z Włoch, a jest niezwykle prosty w wykonaniu.


Kiedyś przecież częściej robiło się wędliny dojrzewające, kiedy kupowało się wieprzka. Wcześniejszym naszym hitem była suszona wołowina która króluje na spotkaniach przy piwie, teraz do niej dołączyła dojrzewająca polędwica. W smaku przypomina polędwicę sopocką z tą różnicą , że moja jest bez chemii i nie jest wędzona.


Po pełnym cyklu robienia tej polędwicy można ją bardzo cieniutko pokroić.

Intensywny smak i zapach. A więc udało się, polędwica już wyjeta z ponczochy choć szczerze mówiać wisiała dłużej niż nakazano :-), jest wściekle ostra, lubie łagodniejsze smaki ale wygląda i pachnie cudnie, przekrojona przedstawia się lepiej niż wędliny po 36zł za kilogram w dobrym sklepie. Tradycyjne wyroby dojrzewające. Wyrabiane z najlepszego gatunkowo schabu, dwutygodniowy proces dojrzewania powoduje znaczną utratę na wadzę nawet do.


Mniam :-) Dziękuję za przepis Justyna Bodzioch. Polędwica - u nas tak nazywają suszony schab.

Schab dokładnie umyć i osuszyć. Pousuwać wszystkie błonki. Dojrzewająca polędwica wołowa Od dawna przymierzaliśmy się do przygotowania polędwicy dojrzewającej. Przełożyć schab do naczynia, w którym będzie leżakował i dokładnie obtoczyć w cukrze.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ligawa dojrzewająca. Produkt wieprzowy, surowy, dojrzewający, wędzony. Peklowany na sucho z dodatkiem naturalnych przypraw smakowych, wędzony zimnym dymem. Dzięki takiemu procesowi wędzenia produkt ma niepowtarzalny smak i aromat.


Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca. Wędzonki i te długo dojrzewające , które najbardziej Read More. Sprawdź ofertę sklepu Carrefoura. Forum - domowa wołowa polędwica dojrzewająca (735) Odp. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni.


Czy kotoś mógłby mi powiedzieć jak inaczej nazywa się pręga wołowa. Ma słodkawo – słony smak i wyraźnie odczuwalną skórkę pełną przypraw. Zrobienie takiego schabu nie jest pracochłonne, ale czasochłonne. Także trzeba uzbroić się w cierpliwość i mamy pyszną domową wędlinę. Gorąco polecam #128578; składniki: kg schabu środkowego 5. Delikatnie wsadzić do pończochy, zawiązać i powiesić w przewiewnym miejscu na minimum 4-dni (im dłużej wisi tym lepiej przejdzie przyprawami, będzie twardszy i będzie lepiej się kroić).


Mój schab dojrzewał w pończosze na haczykach od weków zaczepiony o szafkę kuchenną. Włożyłem do szklanego naczynia, przykryłem pokrywką i na godzin do lodówki. Ma ona uniwersalne zastosowanie w sztuce kulinarnej.


Można ją podawać smażoną, pieczoną i duszoną. Powiem tak, polędwica w niczym nie odbiega w smaku od kupnej, nawet tej lekko podwędzanej. Opis jest długi, dokładny, ale pracy niewiele, za to efekt.


Z polędwicy możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z różnymi dodatkami, a także podawać ją w rozmaitych pysznych sosach (np. orzechowym, śmietanowo-musztardowym, pieprzowym) w towarzystwie ziemniaków, makaronów (rurki, wstążki) lub pysznych kasz – na przykład w postaci polskiego „pęczotto”. Szynka, polędwica - Zakupy spożywcze przez Internet – Zbijamy ceny zawodowo online – Sklep Auchandirect. Przepis z bloga Ogrodnik w podróży.


Zobacz, jak ją przygotować! Polecamy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z owoców granatu i owoców. Sok z owoców granatu zawiera polifenole, które korzystnie wspomagają profilaktykę chorób.


Uwielbiam wędliny tego typu. Moja polędwica wyszła troszkę za mało słona ale następnym razem będzie lepiej. Powinna być jeszcze jedna masa budyniowa. Ciasto fajne bo lekkie, doskon.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty