W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych. Nazwą botwinka określa się też liście buraka ćwikłowego. Określeń botwina, boćwina i botwinka często używamy zamiennie, ale, z biologicznego punktu widzenia, każda oznacza coś innego.
Niektórzy przez cały rok czekają, aż pojawi się ich ulubiony przysmak pełen witamin i minerałów. Dodane przez smakoszkammm w: Tylko o kuchni. Z botwiną ostrożnie powinny obchodzić się osoby chore na kamicę nerkową - wszystkiemu winne są zawarte w roślinie szczawiany, które mogą pogorszyć sytuację. Jest w przepisach na chlodniki a ja nie wiem co to jest ? Zawierają wiele składników odżywczych i są cennym źródłem błonnika, przez co usprawniają i regulują pracę jelit.
Ponadto zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i oczyszczają organizm. Dodaje się je do zup, sałatek, duszonych potraw. Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się smaczną zupę. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa.
Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Jedząc nowalijki, pomimo często różnej pogody za oknem, możemy poczuć, że idzie lato! Właściwości lecznicze buraków cenione były już w Babilonie.
My wciąż jesteśmy ostrożni, zwłaszcza w stosunku do surowej botwiny i buraka. Kolejną zaletą tego warzywa jest duża zawartość błonnika, co usprawnia trawienie i pobudza pracę jelit. Ludzie lubię eksperymenty w kuchni, ale zachowajcie je dla siebie i nie uszczęśliwiajcie nimi innych! Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba! Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np.
Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej! Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajo lub szczypiorek. Botwinka, czy ogórkowa na czerwono? Zupę przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały.
Gdy botwinka się zaczerwieni, (mniej więcej po minutach od wrzucenia) do osobnego naczynia przelewamy chochlę botwinki i mieszamy ją ze śmietaną, następnie mieszankę wlewamy do garnka (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Nimi właśnie pachnie botwinka.
Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode. Do botwinki dodajemy sól i pieprz do smaku, wciskamy sok z cytryny (ilość dodanego soku będzie uzależniona od naszych preferencji smakowych i tego, jak słodka jest zupa, ja lubię gdy zupa ma słodko-kwaśny smak i wciskam dość sporo soku z cytryny), dodajemy czosnek i posiekany koperek. Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną.
W obu przypadkach jednak przed podaniem wymagane jest dodanie większej ilości wody, śmietany oraz w razie potrzeby większej ilości przypraw (zwłaszcza cukru, soli oraz soku z cytryny). Osobiście uważam, że opcja druga jest szybsza i wygodniejsza, ale botwinka w opcji pierwszej ma moim zdaniem odrobinę świeższy smak. Zbierana jest na wiosnę, przez co zalicza się ją do grona nowalijek. Znana jest już od IV wieku p. Już wówczas była doceniana ze względu na swój smak, ładny różowy kolor, który nadaje potrawom, ale przede wszystkim dzięki bogatym wartościom zdrowotnym. Takie smaczne czasy roślinnego gotowania :) Zupę z botwiny robię na wiele sposobów, zawsze zabielam ją mlekiem kokosowym tłustym lub śmietaną kokosową, oj jest wtedy najlepsza.
Zdecydowanie botwinka dobrze łączy się smakowo z mielonym kuminem i kolendrą, z czosnkiem, marchwią i smażoną cebulką. Jeżeli jesteś fanką botwinki, ten przepis jest dla Ciebie. Dlatego staram się kupić jej na zapas, posiekać i zamrozić. Wiem, że to nie to samo, ale chociaż tak mogę otrzymać pyszną zupę z botwinki zimą.
Kazda potrawa, tak powiedzmy dla 3-osob rowna sie sredni garnek ktory trzeba odpowiednio doprawic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.