poniedziałek, 25 września 2017

Ryba po grecku dorsz

Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.


Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Dorsz po grecku : - Przepis na Dorsz po grecku : Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach.

Czas przygotowania: min. Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone.


Jest to jednak takie danie. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj.

Mięso dorsza jest bardzo chude, stąd przesmażona ryba jest sucha i dławiąca. Najlepiej, by była to ryba morska. Specjaliści polecają również mintaja i morszczuka. Wszystko jest tak, jak u Ciebie, tylko dodaję tak jak napisałam dla zaostrzenia smaku pół łyżki musztardy zwykłej, najzwyklejszej, najczęściej sarepskiej i pół łyżeczki papryki ostrej.


Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Jej smak zależy od preferencji kulinarnych osoby przygotowującej danie. Dla tych którzy lubią rybę.


Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny. Nie wiadomo, skąd wzięła się nazwa tej potrawy, ale przyjmuje się, że dotyczy ona metody przyrządzania i podania.


Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam.

Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. UWAGA - Cena produktu podana jest za opakowanie 500g. Należy podkreślić, że ryba po grecku to tradycyjne polskie danie i wcale nie wywodzi się z Grecji. Są to usmażone kawałki filetów z ryb dorszowatych połączone idealnie skomponowanym sosem pomidorowym z warzywami.


Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Wówczas może się pojawić: ryba po grecku na ciepło, ryba po grecku na zimno, ryba po grecku pieczona. Ile kalorii jest w 1g ryby po grecku (dorsza)? Na tej stronie sprawdzisz kaloryczność i wartości odżywcze w 1g ryby po grecku (dorsza) oraz dowiedz się czy ten produkt powinien znaleźć się w Twojej codziennej diecie.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza.


Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Niewątpliwym jej atutem jest możliwość wcześniejszego przyrządzenia i podania na zimno, co znacząco ułatwia skompletowanie. Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka.


Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. U nas najcześciej jest to polędwica z dorsza. Może być ryba mrożona lub świeża. Ryba z duszonymi warzywami: marchewką, papryką, porem i sosem pomidorowym.


Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości.


Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty