środa, 27 września 2017

Żurek staropolski z butelki

Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.


Podoba mi się Pana blog. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad.

Durszlak - zurek staropolski z butelki. Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach.


Gotować do miękkości ziemniaków. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 5ml zakwasu wlać do zupy i gotować około minut.

Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Przepis na Żurek domowy z przepisu mojej Mamy. N ieodłączny element wielkanocnego menu w moim domu oraz często przygotowywany nie tylko z okazji świąt Wielkiej Nocy. Efektownie wygląda podany w chlebie z dodatkiem białej kiełbasy pachnący majerankiem i czosnkiem.


Jedna z moich ulubionych zup, bardzo sycąca i po prostu pyszna. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania.


Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem.


Jak robimy domowy żurek ? This feature is not available right now. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje.

Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach.


Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Staropolski Z Butelki - informacje, zdjęcia, materiały video. UREK STAROPOLSKI ŚWIĄTECZNY – tradycyjna świąteczna zupa. Co jakiś czas próbuj, czy żurek w garnku uzyskał już odpowiednią kwaśność.


Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Pamiętaj, że żurek nie musi być gęsty, ale powinien mieć wyraźnie kwaśny smak. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem. Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty.


Na powierzchni zakwasu na żur i żurek może się pojawić jasna piana. Od kilku dni w mojej lodówce gościła butelka na oko całkiem sensownego zakwasu na żur. Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek.


Oj, aj, ech i takie tam. Polepszony żurek z paczki w moim własnym wydaniu szybki w wykonaniu i sycącym. Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Jest kwaśna, wyrazista, pachnie majerankiem i suszonymi grzybami.


Zazwyczaj serwuje się ją z jajkiem na twardo, kaszą lub ziemniakami. Doskonale smakuje jednak również z mięsnym dodatkiem. Wyrazisty smak nadadzą mu liczne przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz. Rozrabiamy żurek z torebki (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wlewamy do garnka. Również w tym momencie dodajemy pół szklanki zakwasu z butelki.


Prawie gotową zupę zaprawiamy gęstą śmietaną (1-łyżki) i gotujemy maksymalnie minut. Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty