wtorek, 5 września 2017

Jak ugotować żurek na białej kiełbasie

Przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Jak ugotować żurek z białą kiełbasą? Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach.


Zagotuj szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą. Składniki (na 6–porcji): szklanki zakwasu na żurek, surowa biała kiełbasa, ząbki czosnku, łyżeczki majeranku, ziarenka ziela angielskiego, pęczek włoszczyzny, liście laurowe, ugotowane na twardo jajka, ½ szklanki śmietany , szczypta soli i pieprzu do. Różne pomysły na podanie żurku.


Mój ulubiony i zarazem chyba najbardziej klasyczny to żurek z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, a do tego kromka dobrego chleba. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny.


Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min. Dodać zakwas na żurek , ząbki czosnku,majeranek,pieprz i sól do smaku. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki.


Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.


Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. Zagotować wodę,dodać przyprawę Kucharek,liście laurowe,ziele angielskie i kiełbasę w całości surową wędzoną polską.


Gotować na wolnym ogniu około minut następnie wyąć kiełbasę pokroić w plastry i dodać do wywaru. Dołożyć pokrojone w kostę ziemniaki i marchew,gdy ziemniaki będą miękkie dodać zakwas wg. Składniki: 4g białej kiełbasy, duża marchew, duże ziemniaki, łyżka masła klarowanego, 6ml zakwasu na żur, łyżki przyprawy do żurku, sól, pieprz Żurek na białej kiełbasie - przepis ze Smaker. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla.


Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy.


Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej.


Prosty przepis na doskonały żurek na zakwasie. Dowiedz się jak ugotować tradycyjny żurek w klasycznym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem z dodatkiem oleju słonecznikowego BIO. Szynkę kroję w kostkę i dodaję d zupy wraz z zakwasem. Pod koniec gotowania wsypuję majeranek i doprawiam solą i pieprzem.


Wyjętą z wywaru białą kiełbasę kroję w plasterki, jajka ugotowane na twardo kroję na ćwiartki. Do gorącego żurku dodaję plasterki kiełbasy i cząstki jajek. Dobrze pracę nad wspaniałym, kwaskowym, idealnym żurkiem podzielić na etapy, proponuję robić jak ja:) 1. Ugotowałem około litra wody w dużym garnku. W gotującej się wodzie rozpuściłem dwie kostki rosołowe i włożyłem dwie umyte białe kiełbasy (w całości). Zmniejszyłem ogień i gotowałem.


JAK DOBRZE ugotować żurek? Biały barszcz jest tradycyjną zupą, którą szykuje się na Wielkanoc. Mój przepis na barszcz biały gotowany na białej kiełbasie zabielam kwaśną śmietaną. Ten barszcz jest bardzo delikatny.


Można go jednak wzmocnić dodając na koniec łyżeczkę tartego chrzanu. Na w ielkanocnym śniadaniu królował Żurek z kiełbasą i jajkiem. A bab cia gotuje do tej pory Zalewajkę - to też rodzaj barszczu z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów (kiedyś poda m Wam przepis). Na szczęście mój debiutancki barszcz pod bił pod niebienia domowników, także moje :) Jest.


Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa. Jej lekko kwaskowaty i ostry smak doskonale wkomponuje się w świąteczne menu. Barszcz biały na bogato.


Krok 1: Umyj i obierz włoszczyznę i cebulę cebulę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty