piątek, 15 września 2017

Przepis papryka marynowana

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam.


Większość osób przyzwyczaiła się, że papryka marynowana robiona jest w occie i najczęściej podawana jest do sałatek, mięs i kanapek. Tymczasem mamy kilka rodzajów marynowanych papryk.

Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Kolejna odsłona letnich przygotowań.


Papryka konserwowa na zimę – przepis. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. I nie jest trudna w przygotowaniu!


Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek.

Zobacz sprawdzony przepis na marynowanie papryki we własnej kuchni. Tym razem pokroiłam na duże ćwiartki. Do słoików wkładam przyprawy, a następnie ciasno upycham paprykę. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, solą oraz octem. Sprawdzony przepis na papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne.


Poznaj przepis na marynowaną paprykę. To jest zupełnie inna jakość i zupełnie inny smak. Pamiętajcie tylko, by do marynowania wybierać papryki grube, mięsiste, mocno dojrzałe i jędrne. Można to uzależnić od tego, czy lubimy kiedy papryka jest lekko twardawa i chrupiąca - wtedy minut od wrzucenia na wrzątek, czy wolimy bardziej miękką - wtedy minut od zagotowania. Najbardziej lubię taką pół na pół.


Wrzucam paprykę na wrzątek i trzymam ją w nim do momentu ponownego zagotowania - zwykle tyle wystarczy. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Zielona, żółta i czerwona papryka, marynowana z szalotką w aromatycznej octowej zalewie z gorczycą, kolorowym pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, to smaczny i dekoracyjny składnik zimnych przekąsek, kanapek i sałatek.

Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Serwuj z wykałaczkami do nabijania kawałków warzyw.


Jako dodatek sprawdzą się kromki świeżego pieczywa, np. Zobacz przepis i przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić. Cebulę pokroić w pół plastry i włożyć na paprykę. Zakręcić słoiki i pasteryzować minuty.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Ostatni gwizdek na marynowaną paprykę. C, czerwona zawiera rutynę, bioflawonoidy oraz drogocenny fosfor. Wszystko to wpływa doskonale na nasz układ krwionośny i odpornościowy.


Przy okazji wspomnę, że ostra papryka zawiera capsaicynę, która jak wiadomo działa antynowotworowo. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Domowa papryka marynowana w occie z dodatkiem przypraw jest najsmaczniejsza. Nie kupuję gotowej papryki konserwowej ze sklepu.


Przepis na paprykę marynowaną. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków.


Tak przygotowaną paprykę ciasno układamy w umytych słoikach z przyprawami. Wypróbowałam przepis-papryka. Miód przyjemnie łagodzi ocet. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Ja tak robiłem dotychczas z grzybami marynowanymi.


Przetwory z papryki czerwonej, zielonej i żółtej konserwuje się w słoikach z różnymi dodatkami: czosnkiem, cebulą, miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty