poniedziałek, 11 września 2017

Przepis na bułki drożdżowe z jagodami

W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.


Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni. Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec.

Najsłynniejsze polskie drożdżówki, nierozerwalnie kojarzą się z latem i właśnie latem smakują najlepiej :-) A można je zrobić w zasadzie od ręki, z tego niezawodnego przepisu! Do jagodzianek używamy mąki pszennej typ 5Extra (ja zamawiam ją prosto z dobrego młyna, więc mam pewność, że jest najlepszej jakości). Bułki piekłam z myślą o śniadaniu. Czy doczekały następnego dnia?


Mati pożerał gorące, mąż na diecie. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne. Przygotowujemy kruszonkę z łyżki masła, łyżki cukru i czubatej łyżki mąki.


Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 1stopni. Przepyszne bułki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki (zwane też jagodnikami). Można je polukrować, ale nie jest to konieczne (jak dla mnie to lepsze są bez lukru, bo za bardzo za nim nie przepadam).


Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Podzielić na równych części. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. Formujemy bułki, dajemy jagody, zlepiamy Układamy bułki na blaszcze wyłożonej papierem. Jagodzianki z lukrem kolorowym.


Drożdżówki z truskawkami i serem. Przygotowanie dania jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie bez wyrabiania!) Przygotuj składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Dodaj łyżki mleka, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około.


Z tego uniwersalnego ciasta na bułeczki drożdżowe możesz śmiało zrobić drożdżówki z owocami. Możesz też zamknąć w cieście ulubioną marmoladę lub kostkę czekolady. Jeśli masz ochotę na konkretny przepis na drożdżówki, to polecam Ci drożdżówki z truskawkami oraz drożdżówki ze śliwkami.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bułki drożdżowe z jagodami. Dodane przez EWAM w: Tylko o kuchni. Od dawna robię bułkę tartą z bułki. Opawieść pewnego Cukiernika jak się to robi na skale masową jest niezapomniane i na samą myśl mam odruch wymiotny.


Po ostygnięciu bułeczki drożdżowe z jagodami posypujemy cukrem pudrem.

Rwaniec drożdżowy: przepis na domowe bułki. Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin. Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami. Pyszne bagietki z piekarnika zapiekane z kiełbasą i pieczarkami.


Lista przepisów na bułki drożdżowe z jagodami przepis z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Zdejmij z ognia do przestygnięcia.


Masło rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej drożdże i wsyp przesianą mąkę. Po tym czasie bułki smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiam na minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jajko rozkłócone na wierzchu daje ładny kolor bułeczkom (nie są bladzioszki) i też mniej wysychają.


Puchate, mięciutkie - to wszystko zasługa ciasta drożdżowego z dodatkiem maślanki, które znacie już może z pomarańczowych słodkich bułeczek. Bułeczki są pyszne – smacznego! Ciasto jest elastyczne, dobrze się z nim współpracuje, piękne też wyrasta na niedużej zawartości drożdży w stosunku do mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty