czwartek, 21 września 2017

Przepis na paprykę w słoiku

Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań.


Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową.

Przygotowanie dania papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) Obie cebule pokrój w piórka. Do słoików wsyp przyprawy. Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę.


Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki, ciasno ułożyć w słoikach. Wczoraj robiłam sałatkę z ogórków na zimę, w przepisie były ogórki, cebula, sól, cukier, ocet i olej, zgubiłam gdzieś kartkę z proporcjami i dałam wszystkiego na oko i kiedy jeden ze słoików po. Włożyć do czystych i suchych słoików. Przepis na papryka konserwowa.


Papryka na zimę nie jest trudna do wykonania.

Poznaj łatwe i popularne przepisy na weki z papryki, dzięki którym w okresie zimowym będziesz cieszyć się pysznym leczo, marynatą, sałatką, a nawet dżemem z papryki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o papryce. Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. Zobacz sprawdzony przepis na marynowanie papryki we własnej kuchni.


Połówki przekroić jeszcze na pół, a gdy papryki są duże można na więcej części. Jeśli mamy mniejsze słoiki można pokroić papryki na kawałki (o boku 1-cm). Zgłoś błąd w przepisie papryka octowej. Nie wyobrażam sobie zimy bez takich kolorowych dodatków do potraw. Zakręć dokładnie każdy słoik.


Zamknięte słoiki ułóż w garnku wyłożonym gazetami, zalej wodą, doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, skręć ogień, wszystko razem gotuj około minut, pasteryzując w ten sposób paprykę. Kiszona papryka w słoikach czyli przepis na paprykę kiszoną. Pyszna kiszonka czyli papryka kiszona jako dodatek do obiadu lub składnik sałatek, prosta i domowa, z aromatycznymi dodatkami.


Na dowód fantastycznych właściwości papryki wystarczy fakt, iż w swej odmianie żółtej oraz czerwonej zawiera ona czterokrotnie większą ilość witaminy C niż cytryna. W jaki sposób zatem można zastosować paprykę w codziennym jadłospisie? Paprykę można jeść na surowo – jako dodatek do kanapek, bądź sałatek.

Przepisów na przetwory, które mogą znaleźć się w naszej spiżarni, jest wiele. Wśród nich znajdują się również dobre przepisy na konserwową paprykę, które idealnie sprawdzą się na zimę, ale także w ciągu całego roku. Zobaczmy więc, jaki przepis na paprykę marynowaną możemy wykorzystać w swojej kuchni. Pokrój na cienkie paski o szerokości ok. W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.


Po suszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Słoiki z papryką zalewaj gorącym płynem. Ja przygotowuję troszkę inaczej, tzn oczyszczoną i pokrojoną paprykę wkładam do dużego garnka, zalewam przygotowanym roztworem i gotuję ok min.


Sprawdzam twardość papryki i jeśli jest średnio twarda, wyłączam gaz i szybko wkładam ją do słoików, zalewam wywarem w którym się gotowała i zakręcam nakrętką. Przygotować sok pomidorowy (wycisnąć w sokowirówce lub zmielić pomidory, przetrzeć przez sito). Sok gotować bez przykrycia przez minut, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wrzącym zalać papryki w słoiku. Słodką paprykę bez octu w soku pomidorowym warto zapasteryzowac na zimę. Zapraszam Was do wypróbowania przepisów i pasteryzowania w domu, dzięki temu możecie np.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory na zimę sałatki do słoików. SŁOIKI – SPRAWDZONE PRZEPISY. Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty