środa, 13 września 2017

Botwinka bez śmietany

Ta wersja botwinki przypomina mi rodzinny dom, w takiej kompozycji pamiętam tą zupę. Wiem że są pasjonaci śmietany, obiecuję że będą jeszcze przepisy zup z botwinką, obydwie ze śmietaną jedna na ciepło druga na zimno. Botwinka (bez śmietany) 1. Buraka pokrój w półplastry, botwinkę drobno wraz z liśćmi. Ziemniaki pokrój w kosteczkę.


Marchewkę w cienkie plastry.

Jabłko i seler zetrzyj na tarce. Z zup - pomidorowa (bez śmietany), wszelkie warzywne (bez kapusty, kalafiora, brukselki), krupnik, ziemniaczana, botwinka. Dodatki do obiadu to np.


Zupa z botwinki chodziła za mną od jakiś dobrych dwóch tygodni, jednak nigdzie nie mogłam dopaść głównego składnika. W końcu się pojawił, radując me kubki smakowe niezmiernie Dlaczego uwielbiam botwinkę? Jeśli jednak chcesz zabielić botwinkę śmietaną kwaśną , to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka.


Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka z botwinką. Pyszna, pożywna zupa bez wątpienia kojarząca się z wiosną.

Ja lubię lekkie zupy bez mięsa. Gdy bulion będzie już gotowy (warzywa mają być miękkie), dodajemy botwinkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Aby botwinka się nie zwarzyła można do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego wywaru.


Ja podaję botwinkę z gotowanymi na twardo jajkami i posypaną natką. Czeka się na nią cały rok, więc jak nadchodzi wiosna i pojawia się w sklepach, to na stołach większości Polaków nalewana jest do talerzy- wiosenna zupa z botwinki. Niby smakuje jak barszcz, ale coś jest w niej innego, a podawana z jajkiem to niebo w ustach.


To zdecydowanie moja ulubiona zupa, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Gdy botwinka się zaczerwieni, (mniej więcej po minutach od wrzucenia) do osobnego naczynia przelewamy chochlę botwinki i mieszamy ją ze śmietaną, następnie mieszankę wlewamy do garnka (dzięki temu śmietana się nie zwarzy).


Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Nimi właśnie pachnie botwinka. Jedząc nowalijki, pomimo często różnej pogody za oknem, możemy poczuć, że idzie lato!


Smak dzieciństwa, a przynajmniej jeden ze smaków. No i to jest najlepszy czas na taka zupkę. Dzisiaj będzie botwinka w wersji light. Bez śmietany i bez mięska.

Ale nie znaczy to że gorsza. Tak, to jest możliwe i już wyjaśniam. To wszystko w towarzystwie koperku, cytryny i śmietany. A koperek z wędzoną papryką lubi się baaaardzo, szczerze jestem zaskoczona, że aż tak!


Tutaj znajdziesz przepis na domowe kostki rosołowe. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.


Jak ugotować zupę z botwinki? Idealna na letnie dni prosta, szybka zupa botwinkowa, czyli zupa z botwiny, zabielana śmietaną, podana z jajami na twardo. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy.


Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty