Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Barszcz wiosenny z botwinką to w mojej kuchni to znak, że mamy wiosnę w pełni, z całym jej dobrobytem w postaci nowalijek, świeżych sadzonek ziół ogrodowych, wiosennego dżdżu, którym pachnie powietrze. Botwinka zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia.
Ma właściwości pobudzające apetyt. Postanowiłam nieco zmienić przepis podstawowy na tą pyszną zupę – dzięki temu zupa jest kremowa i bardziej treściwa niż standardowo przygotowywana. Różnica jest ogromna więc zazwyczaj gotuję ją dzień wcześniej i „dochodzi do siebie” przez dobę w lodówce.
Bardzo często gotuje się ją na wywarze mięsnym. My preferujemy nawet bez wywaru warzywnego, na samej wodzie. Wówczas jest bardzo delikatna i smak buraczków jest mocno wyczuwalny. Jak rozwija się niemowlę? Wejdź na MamoToJa i przeczytaj porady ekspertów dotyczące karmienia piersią, sposobów na ząbkowanie czy rozwoju wcześniaka.
Dowiedz się, czym są skoki rozwojowe oraz jak rozpoznać alergię pokarmową niemowlaka! Pamiętam jak z wytęsknieniem czekałam na pierwszą majową botwinkę mojej babci! Teraz przygotowuję ją sama #128578; Dla siebie i oczywiście Małego Szpinakożercy.
Zamieszczone przez agat79: A ja wlasnie wczoraj zrobilam pierwszy raz w zyciu, bo pierwszy raz w zyciu udalo mi sie botwinke u nas w sklepie dostac! Młode buraki z liśćmi, pyszne warzywo wiosenno-letnie. Robi się z niej zupę na ciepło (tzw. botwinkę z włoszczyzną i ziemniakami doprawioną śmietaną, koperkiem i cytryną) lub chłodnik (na bazie zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki, ew. kefiru zmieszanego z jogurtem naturalnym z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki, ogórka świeżego, soli, pieprzu). Eeee… to u nas botwinkę robi moja Mama, ale to nie zupa nie ciepło tylko chłodnik. Je się ją w temperaturze pokojowej.
Czas na mięso to mniej więcej miesiąc życia niemowlaka. Gdyby ktoś poprosił mnie o wymienienie rzeczy, które kojarzą mi się z wiosną, to, po pierwsze, byłyby to bociany, po drugie truskawki, a po trzecie botwinka! Dlatego dzisiaj zapraszam Was właśnie na botwinkę, przepis znajdziecie poniżej.
Myślę, że zupkę z „burakowymi listkami” wciągnie ze smakiem już roczne dziecko. Polecałabym jednak rozdrobnić botwinkę, w szczególności zmiksować liście, bo u nas nie poszło zbyt łatwo z ich zjedzeniem. Za to dwuletnia Kinga „buraczkowe liście” wcina. Zobacz przepisy na zupy dla dzieci, które zachęcą nawet największego niejadka do złapania za łyżkę!
Przepis na moczkę spodoba się miłośnikom pierniczków i bakalii, rosolnik pomoże spojrzeć trochę inaczej na niedzielny rodzinny obia a zupa maślankowa idealnie nada się na pożywne śniadanie nie tylko dla dzieci. Warto też pamiętać, że zupa owocowa to nie tylko deser, ale. Ta rozgrzewająca i pożywna zupa dla niemowlaka, który ukończył miesiąc zachwyci nie tylko podniebienie małego Łasucha. U nas dynia została zaakceptowana bez chwili zawahania. Dynia zagwarantuje nam słodki smak, apetyczny kolor i gładką konsystencję posiłku.
Krótko się gotuje i łatwo rozdrabnia. Jest źródłem antyoksydantów i składników odżywczych (zwłaszcza kwasu foliowego, manganu, potasu i żelaza). Kup kilka świeżych, twardych buraków średniej wielkości (w sezonie letnim może być też botwinka), ziemniaka, por, korzeń pietruszki i kawałek fileta z indyka. Lubię wiosnę nie tylko ze względu na poprawiającą się pogodę, ale i na bogactwo młodych warzyw, takich jak botwinka. Polecam przepis na przepyszną zupę z botwinki.
Dla dzieci po miesiącu życia. Baby led weaning, pytania i odpowiedzi. Gotowanie na parze – jak gotować na parze. Co to jest żywienie według BLW?
Karmienie łyżeczką a rozwój mowy dziecka. Alergia u niemowląt – gdy jedzenie uczula. Sól w diecie niemowlaka i małego dziecka.
Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Dziecko płacze, a ty, niemal rwąc włosy z głowy, zastanawiasz się, dlaczego i przede wszystkim – jak ukoić płacz niemowlęcia. Oto kilka nietypowych sposobów na uspokojenie płaczącego niemowlęcia. Chcesz samodzielnie ugotować obiadek dla Twojego maluszka? Oto prostu i szybki przepis.
Przekąski Bób - jak ugotować ? W wątku co dzisiaj na obiad czy jakoś tak Jacobina podała przepis na botwinkę. Ugotowałam zupkę wg tego przepisu (pierwszy raz w życiu zresztą botwinę gotowałam) i polecam. Szczaw to dla mnie – podobnie jak botwinka czy szparagi – niezaprzeczalnie smak wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale to już nie to samo. Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych liści jest oczywiście zupa szczawiowa.
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z gatunku sezonowych #128578; Przepis, który zawsze pojawia się u mnie w domu na wiosnę, jak tylko pojawi się botwinka! Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie kroimy w półplasterki. Oczyszczony por w plasterki, a seler w drobną kosteczkę.
Mieszamy rozdrobnione warzywa i wkładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki rosołowe i przyprawę kucharek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.