czwartek, 24 grudnia 2015

Masa makowa na makowiec

Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Makowiec z dodatkiem tartych jabłek, które powodują, że ciasto jest bardziej wilgotne i jeszcze smaczniejsze. Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady.


Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów.

Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową. Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast.


W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.


Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.

Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru (lub miodu) i bakalii. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa.


Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok. Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Tradycyjny makowiec lub drożdżowa strucla makowa to wyśmienite ciasta, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Kutia to kolejny przysmak, którego głównym składnikiem – poza kluskami – jest masa makowa. Raz, ze za słodkie - bo cukier jest wielokrotnie tańszy od maku. Dwa - wszystko, co zmielone, szybko wietrzeje z zapachu, wiec masy nie smakują makiem, ale sztucznymi aromatami - smrodkiem sztucznego miodu (mimo zapewnien, ze prawdziwy) i olejkiem migdałowym.


Przepis na makowiec na biszkopcie. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Pani Doroto makowce przepyszne! Zamierzam uczynić Twój Makowiec Japoński do którego potrzebna mi również Twoja masa makowa.


Mam jednak problem z ekstraktami. Robisz sama czy gdzieś kupujesz? Można to czymś podmienić? Pozdrawiam i dzieki za fajny pomysł. Połączyć z jajkami i mąką.


Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około minut, od czasu do czasu mieszając. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Kiedyś znalazłam przepis na makowiec na biszkopcie, w którym biszkopt nie był pięknie wyrośnięty i ni siadał pod ciężarem maku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty