piątek, 18 grudnia 2015

Chrusty faworki drożdżowe

Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust.


Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty.

Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.


Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem przyjemności. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.

Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.


Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem.


Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek. Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki? Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka?


Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych drożdży,świeże.

Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcę haka. Jak się łomiom chrusty Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby.


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.


DIY how to kill crabgrass. My crabgrass is not dying. How to prevent and control crabgrass - Duration: 10:53. Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu.


Smażę je najczęściej w okresie karnawału. To obowiązkowa przekąska w tym czasie, zaraz obok wyśmienitych pączków. Drożdżowe faworki (chrust).


Kolejna propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam chrust na drożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrusty drożdżowe.


Najlepszy przepis na faworki domowe. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Polecam te pyszne faworki z piwem.


Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty