poniedziałek, 7 grudnia 2015

Czym zabielic zurek

Pamiętam swoje pierwsze kroki, które stawiałam w kuchni. Nie chodzi mi oczywiście o lata dziecięce, ale o czas kiedy stałam się żoną i samodzielną gospodynią domową. Przyzwyczajona do pysznych obiadów mamusi teraz sama musiałam przygotować coś dla swojej rodziny. Nie umiem za dobrze gotowac, a postanowiłam ze zrobię biały żurek.


Marzy mi się taki gęsty żurek z jajkiem.

Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :). Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Nie jest to trudne, ale z moich doświadczeń wynika, że jednak dość często coś się nie zgadza.


W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur.

Zupy to łatwe do przygotowania dania, pożywne i smaczne. Niewątpliwie zupy należą do tradycyjnych dań polskich, które przygotowywane są z dostępnych warzyw, gotowane na mięsie bądź bez niego. Osoby, które chciałyby przygotować lekkostrawną zupę muszą zrezygnować z przyprawiania jej na przykład zasmażką. To, czym zagęścimy daną zupę zależy od naszych upodobań kulinarnych, rodzaju zupy i smaku jaki chcemy uzyskać w efekcie końcowym.


Chyba najbardziej popularną metodą zagęszczenia zupy jest dodanie do niej mąki. Mąkę przed dodaniem do zupy bardzo dokładnie mieszamy z zimną wodą. Będzie się świetnie prezentować na świątecznym stole, a w dodatku taką miseczkę można zjeść. Koniecznie musicie zrobić taki żurek, za to na deser polecam Wam mazurek lukrowy (pyszny). Czym mozna zabielic zupe jesli nabial nie wchodzi w gre?


Czym różnią się od siebie żurek i barszcz biały? Staropolski biały barszcz nie zawierał żadnego mięsa, gotowano go na ukiszonych liściach lub łodygach barszczu zwyczajnego. Obecnie przygotowuje się go na zakwasie pszennym, ale też na kwaśnym mleku lub kiszonej kapuście.


Dodaje się do niego włoszczyznę, czasem grzyby. Podstawowa różnica jest natomiast taka, że żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim, a biały barszcz – na zakwasie pszennym. Dowiesz się: Jak zrobić wielkanocnego baranka z masła (WIDEO).


Nią zupę zabielały nasze mamy i babcie.

A można sięgnąć też po inne produkty, które świetnie się sprawdzą. Smak jednak już nie będzie ten sam, bo co smaczna śmietana, to smaczna śmietana, ale coś za coś. Aby się nie zważył, postępujemy tak samo jak w przypadku śmietany. Polski barszcz zwyczajny z powodzeniem służył w kuchniach ubiegłych stuleci również w formie nieukiszonej, o czym wspomina Łukasz Łuczaj w swojej książce Dzikie rośliny jadalne Polski. A u nas jest żurek na święta i tylko wówczas #128578; Robimy go na kupionym zakwasie ale do środka dajemy zawartość święconki, stąd taki żurek je się tylko raz w roku ! Dodajemy kromeczkę chlebka z koszyczka, jajeczka, kiełbaskę, ciutkę chrzanu, używamy nawet poświęconej soli i pieprzu w ziarnkach.


Niby wyraźne różnice między tymi zupami się zatarły, ale nawet w torebkach mamy barszcz biały i żur, a poważne źródła kulinarne dowodzą, że to jednak nie to samo. Gotowców na święta nie polecamy, więc co wybrać? Smakosze twierdzą, że zakwas żytni. Od razu mi posmakowała, więc tym dziwniejsze wydaje się, że dopiero po roku zdecydowałam się na jej zrobienie.


Jak rozpoznać, czy właśnie jemy żurek, czy barszcz? Sprawdź, na czym polegają różnice między żurkiem a barszczem białym. Swój charakterystyczny kwaśny smak zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej.


Barszcz biały i żurek dawniej. W zależności od rejonu kraju, istnieją różne receptury przyrządzania tej tradycyjnej zupy. Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku. Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas.


Dodam pachnące zioła i odrobinę przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty