czwartek, 17 grudnia 2015

Papryka konserwowa bez pasteryzowania

Teoretycznie poniższy przepis nie wymaga pasteryzowania o ile paprykę marynowaną zaleje się wrzątkiem – to powinno wystarczyć, by słoiki szczelnie się zamknęły. Następnie należy je odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Z podanych składników ugotować zalewę.


Do zalewy włożyć paprykę i gotować ok. Przełożyć do słoików, dołożyć przyprawy z zalewy,zalać gotującą się zalewą,wlac po łyżeczce oliwy i zakręcić dokładnie. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu.


Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń.


Najbardziej lubię taką pół na pół. Można to uzależnić od tego, czy lubimy kiedy papryka jest lekko twardawa i chrupiąca - wtedy minut od wrzucenia na wrzątek, czy wolimy bardziej miękką - wtedy minut od zagotowania. Wrzucam paprykę na wrzątek i trzymam ją w nim do momentu ponownego zagotowania - zwykle tyle wystarczy. Zalewa musi być wrząca i to wystarczy, żeby słoiki zamknęły się bez pasteryzowania.


Używam tych ćwierć i półlitrowych. Szybka, bardzo smaczna i kolorowa, paprykowa słoikowość. Nauczył mnie tego mój tata, który był wielkim koneserem papryki konserwowej.


Jest teraz najtańsza w sezonie. Warto iść na targ warzywny choćby po to, by ponatychać się widokiem jej kolorów. Paprykę umyć, oczyścić i ew. Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje. W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje.


Najczęściej przygotowuję ją z dodatkiem miodu, jednak w tym roku znalazłam przepis na tradycyjną paprykę konserwową. Pokroić w zależności od wielkości albo na ćwiartki albo na paski. Dodane przez anbe w: Tylko o kuchni. I trzeba to nazwać po imieniu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka konserwowa bez pasteryzowania.


Czy ktoś zna przepisy na przetwory z ogórków,papryki,zielonych pomidorów lub inne - warunek BEZ PASTERYZACJI. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych upodobań smakowych. Do swoich słoiczków dorzucam – cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przepis na papryka konserwowa.


Włożyć do czystych i suchych słoików. Sprawdzony i łatwy przepis. Najlepszy przepis na paprykę! Polecane przepisy: papryka konserwowa przepis bez pasteryzowania Zobacz więcej. PAPRYKA KONSERWOWA - pyszna, domowa papryka konserwowa :) PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.


Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy i jestem zadowolona z efektu.


Nie modyfikowałam go, wykorzystuję wszystkie przyprawy i zachowuję proporcje w każdym szczególe. Z kg papryki wyszło mi słoiczków. Zalewę robiłam z podwójnej porcji.


Dziś podaję swoją wersję, chyba tylko nieznacznie zmienioną, jednak z racji tego, że sezon zbioru papryk poza szklarniowej zbliża się. Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.


Subskrybuj po kolejne przepisy! Polecam prosty przepis na pyszny dodatek do wędlin, jak również dobry składnik do sałatek. Na próbę do dwóch słoików dodałem trochę kolendry.


Dziękuję i Pozdrawiam, Jerzy. Szczegółowy przepis na blogu Domog.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty