czwartek, 17 grudnia 2015

Przepis na piernik bożonarodzeniowy

Znakomity piernik na święta do kawy, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą. Bardzo prosty przepis na świąteczny piernik. Składniki: szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka 1g masła jajo łyżeczki kakao łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka sody Zobacz więcej.


NiezlyMlynek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Niezły Młynek. Przepisy, jak zrobić - Smaker. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa – młodego i utalentowanego pasjonata sztuki cukierniczej.

Z okazji zbliżających się świąt podzielił się z nami swoim autorskim przepisem na słodki korzenny piernik bożonarodzeniowy. Piernik bożonarodzeniowy Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą, wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i śmietanę.


Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników. Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Mąkę przesiej do miseczki.


Jeśli szukasz przepisu na smaczny piernik przekładany dżemem, ta propozycja będzie dobrym rozwiązaniem. Białka i cukier utrzyj na puszystą masę (ostrożnie i stopniowo), dodając żółtka i kwaśną śmietanę.

Miksuj na niskich obrotach, pamiętając, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami lub na każdą inną okazję :-) Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu można zabrać się za jedzenie, nie czekając aż dojrzeje tak jak dzieje się w przypadku tego piernika. Naprawdę smaczny piernik nie może mieć w sobie dużo miodu (podobnie jak pierniczki).


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. Piernik Bożonarodzeniowy, przepis z kategorii Słodkie wypieki. Dosypywać porcjami do utartej masy. Czy wiecie, że nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego przymiotnika pierny czyli po prostu pieprzny?


Tradycyjne pierniki słyną z mocnego doprawienia, nie obcy im posmak kardamonu, gałki muszkatołowej czy anyżu. Znajdziemy w nich także goździki oraz cynamon. Doskonały na święta Bożego Narodzenia, sprawdzi się na też jako niedzielny deser.


Porcja na podłużną foremkę 12xcm. Zapraszam do wypróbowania! Na jakiej wielkości blachę jest ten przepis?


Piekłam już kiedyś prawie identyczny, z innego przepisu,ale nie mogę znaleźć,tamten był przekładany masą budyniową i powidłami. Obie wersje fantastyczne. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.


Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina.

Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Nie tylko przyprawy korzenne, które nadają piernikowi aromatu, ale też marcepan - oto, co może posłużyć do przygotowania świątecznych słodkości. Jessica Meinhard zdradza, jak z wykorzystaniem tej migdałowej masy przygotować małe co nieco.


Może w przyszłym roku najdzie mnie ochota na lepienie uszek w listopadzie, ale na razie nie ma o tym mowy. Poza prezentowanym poniżej przepisem na piernik znajdziecie u mnie jeszcze przepis na makowiec i sernik. Przygotuj ciasto, mieszając ze sobą składniki za pomocą miksera. Pamiętaj, że dodana na koniec gorzka czekolada powinna być dokładnie posiekana.


Robię ten piernik od wieeeelu lat. Zawsze podwójna porcja, bo rodzina uwielbia. Widziałam, że inne przepisy na dojrzewający piernik zastępują połowę masła smalcem i zastanawiam się czy nie spróbować.


Czy ktoś piekł piernik ze smalcem? W jaki sposób smalec wpływa na strukturę i smak ciasta?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty