Przepisy, jak zrobić - Smaker. Delikatny pomarańczowy strudel z masą orzechową, żurawiną i marcepanem Mój pomysł na pyszny świąteczny strudel z masą orzechową,. Widziałem jego różne wersje: z serem, z nadzieniem. Obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, dodać do maku. Rozwałkować bardzo cienko a pod koniec delikatnie rozciągnąć palcami.
Formowanie strucli makowej.
Rozwałkowujemy na średnie prostokąty i potem smarujemy białkiem. Farsz makowy rozsmarowujemy na cieście – nie do samych brzegów i zwijamy. Końce łączymy ze sobą i zawijamy pod spód. Moim zdaniem z całego ciasta nie powinnismy robić jednej rolady tylko dwie.
Znam podobny przepis na makowca i wg niego z kg mąki robimy dwie rolady. Wychodzą bardziej kształtne. Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Strudel makowy z kruszonką.
Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami wanilinowymi, czy po prostu z cukrem pudrem. Do jego przygotowania użyj gotowych płatów ciasta philo, o charakterystycznych, bardzo cienkich warstwach, znanego przede wszystkim jako jeden ze składników baklawy. Lista przepisów na strudel makowy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii takich jakie najbardziej lubimy.
Ja do masy makowej daję bardzo dużo, drobno. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mimo mało wykwintnych składników, potrawa dość niecodzienna. Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas.
Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-). Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom.
Jest to jednak ciasto tak lubiane, że czasem pojawia się także bez okazji. Nic dziwnego - dobrze przygotowana. Strucla makowa to nieodzowny wypiek na świąteczny stół w wielu rodzinach.
Masę makową wymieszać z cukrem z cynamonem, gałką muszkatołową i zmielonymi lub utartymi w moździerzu goździkami. Ciasto rozwałkować na dwa placki, na środek każdego wyłożyć i rozsmarować masę makową. Placki zrolować i przełożyć na blachę do pieczenia.
Gotowe strudle piec przez minut w temperaturze 1stopni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na strudel makowy. Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki. Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole. Katalog Smaków, proponujemy przepis na STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC, autorstwa smacznezdrowe. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ten makowiec to jedno z niewielu ciast, które moja Mama piekła od wielu lat. Jest pyszny, zawsze smakuje rewelacyjnie, a przepis na ciasto pochodzi ze starej książki dla uczniów szkół gastronomicznych p. Kazimiery Pyszkowskiej pt. Gospodarstwo domowe, którą moja Mama kupiła po ślubie i która jest jej kuchenną biblią po dziś dzień.
Masę makową wykładać na poszczególne prostokąty pamiętając, aby brzeg ciasta pozostał pusty (dzięki temu mak nie wypłynie). Ciasto podczas zwijania smarować również roztrzepanym białkiem. Na koniec brzegi ciasta posklejać, posmarować wierzch białkiem i posypać kruszonką z zagniecionych składników.
FB wiedziałam że będzie makowiec tylko pozostało pytanie czy rolada czy zwykły na kruchym cieście i cieszę się że zrobiłaś taki bo mogę odgapić przepis na ciasto :) co prawda znalazłam w internecie już jakies dwa i wydrukowałam sobie w pracy ale Twój pewnie będzie lepszy więc muszę sobie druknąć jutro :) tylko że ja mam masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.