czwartek, 17 grudnia 2015

Makowiec po japońsku z gotowej masy makowej

Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Durszlak - pyszny makowiec japoński z gotowej masy makowej. Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Wymieszać z masą makową. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą.


MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym. Jednym z pomysłów na japoński makowiec z jabłkami jest przepis, w którym istotne są bakalie i dużo soczystych jabłek.


W przeciwieństwie do klasycznej drożdżowej strucli z makiem to ciasto nie wysycha i zawsze jest wilgotne. Skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać, następnie połączyć z masą makową. Oddzielić białka od żółtek. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy.


Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, po kolei, cały czas ucierając. I jesli zamiast przygotowania maku uzywam gotowej masy makowej z bakaliami to czy powinnam zmienic proporcje innych skladnikow.


Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.


Makowiec japoński jest idealny i wyjdzie każdemu, nie wymaga zawijania. Jaki jest makowiec japoński? Pełen maku, bakalii, z dodatkiem startych jabłek, które sprawiają, że to ciasto jest idealne.


To najlepszy przepis na makowiec japoński. Z wierzchu makowiec japoński polewam czekoladą, ale i bez polewy jest przepyszny! Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. Makowiec z gotowej masy powinien wyjść – ale jeśli nawet to będzie smakował dużo inaczej.


Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie. Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości. Ten makowiec z przepisu powyżej nie ma nic wspólnego z właściwym makowcem japońskim. Przede wszystkim do ryginału nie używa siè żadnej mąki.


Zamiast niej stosuje się kaszę manną. Oprócz niej masa makowa gotowa super się sprawdza, pod warunkiem, że nie ma w niej za dużych kawałków skórki pomarańczowej. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Ci, którzy go jedli byli zachwyceni jego smakiem.


Roladki z indyka z farszem imbirowo-ziołowym Rosół czysty Rosół królewski Rosół tradycyjny Rugelach z pesto Rurki z kremem Ryba po grecku Ryba po japońsku Ryba w. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Makowiec po japońsku to doskonałe połączenie maku, jabłek oraz kaszy manny.


Tak, tak, dobrze czytacie - kaszy manny. Kasza manna w tym przepisie pełni rolę zamienną dla mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty