poniedziałek, 21 grudnia 2015

Co zrobić z liści botwiny

Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Ta nowalijka jest niskokaloryczna i zdrowa, pomaga również w walce z chorobami wątroby. Warto jeść jej jak najwięcej! Z młodych liści botwiny zrobić można też wyjątkowe sałatki.


Smakują wybornie z kozim serem i sosem vinegrette. Za to boćwina ma duże, pomarszczone liście i grube ogonki liściowe, dlatego można przyrządzać ją jak szparagi, a liście jak szpinak. Na każdy naklejam karteczkę z zawartością.


Wystarczy zrobić sos, do każdej partii robię inny, pomidorowy, grzybowy, śliwkowy itd. Jego podstawowe zalety to: oszczędność czasu, a także ukryte w nim bogactwo witamin i białka. Podobno jest idealny także na kaca. Lekka sałatka z liści botwiny - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. Botwinka (zupa z botwiny) – Bullio Bullio Przepisy kulinarne Botwinka (zupa z botwiny) Bardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Nie lubię marnować jedzenia, więc przy okazji robienia botwiny postanowiłam zrobić coś z pozostałych liści i warzyw z bulionu. Thedesirablesinner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Simply Delicious.


Małe gołąbki w liściach botwiny - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Z masy mięsnej formujemy podłużne, małe wałeczki i delikatnie ja spłaszczamy. Jak zrobić sałatkę z makaronu ryżowego orzo? Dania z botwiny Botwina (botwinka) to młode buraki ćwikłowe, spożywane razem z pęczkiem chrupiących liści.


Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Mam nadzieję, że pomysł spotka się z Waszą aprobatą. W przyszłym tygodniu pojawi się przepis na wspomniany domowy bulion z warzyw.


A teraz zapraszam na miseczkę pysznej zupy z botwiny i ziemniaków. Częstujcie się przepisem #128522; PS. Chłodnik z botwiny to klasyczne danie kuchni litewskiej i polskiej. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.


Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Wiosenna zupa z botwinki. Tak robiła ją moja babcia, tak robię i ja;.


Składniki na zupę z botwinki: - pęk botwiny (małe buraczki) - żeberko - ząbek czosnku - pęk koperku i pietruszki. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). Z wywaru pozostałego po upieczeniu możemy zrobić sos dodając łyżki śmietanki lub po prostu polać gołąbki powstałym rosołem. Sałatka z makaronem ryżowym i pieczarkami. Gołąbki są pyszne na zimno i na ciepło :) Polecam!


Liście były tak ogromne, że postanowiłam zrobić gołąbki. Dodaj pieprz oraz sól (według uznania). Na koniec podaj posiekany koperek.


Następnie dodaj sok z cytryny, a po chwilki kilka łyżek śmietany. Zacznijmy od tego, że botwinka jest niskokaloryczna. Zupa z botwiny – właściwości odżywcze. W 1gramach świeżych liści znajduje się tylko kalorii.


Z młodej botwiny lub buraków, podany z koperkiem, delikatny i kremowy. Część osób lubi go jeśc z jajkiem ugotowanym na tardo, tak tradycyjnie. Gazpacho cóż można napisać, gazpacho jest jednym z tych chłodników, które jak zjesz pierwszy raz, to będziesz chcieć jeść częściej i częściej.


Każdy ma swój przepis na.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty