czwartek, 31 grudnia 2015

Ciasto z makiem i kaszą manną

Idealne dla zapracowanych mam. Cisto to (pod okiem mamy) robi letni Mikołaj z Olsztyna. Przepis został mi podyktowany przez jego mamę. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Makowiec z jabłkami i kaszą manną.


Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki.

Margarynę ucieramy z cukrem (w makutrze), dodajemy po żółtku i stopniowo resztę składników cały czas ucierając. Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do minut. Lista przepisów na ciasto z makiem i kaszą manną z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Maliny to ulubione owoce mojej córki a że jeszcze miałam zamrożone to z myślą o niej. Wszystko dokladnie wymieszac. Z białek ubic sztywna piane i dodac do masy makowej.

Piec ok minut w 170stopniach. Do miski wrzucić masę makową, dodać żółtka i kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do masy. Dodać siekane orzechy, rodzynki (najlepiej drobne) oraz żurawinę. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.


Pianę z białej ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Dzisiejsze ciasto jest lekkie, z małą ilością tłuszczu, za to z dodatkiem kwaśnej śmietany i. Jest mięciutkie, puchate, pyszne, bardzo smakuje dzieciom.


Morele odnajdują się tutaj doskonale. Wypróbujcie ciasto także z truskawkami - podobno wtedy smakuje jak kaszka manna na mleku z lat dzieciństwa ;-). Kaszak ciasto z kaszy manny na herbatnikach – delikatnie, nie za słodkie, mięciutkie, błyskawiczne w przygotowaniu (minut i ciasto jest gotowe). Masło lub margaryne dokładnie utrzec z cukrem pudrem i żółtkami. Nastepnie dodac stopniowo kaszę manną, obrane i starte na duzych oczkach jablka, wsypac mak, dodac aromat, proszek do pieczenia oraz rodzynki i orzechy, wymieszac.


Jeśli lubisz kaszę mannę na mleku - upiecz to ciacho. Ja jestem fanką kaszki, więc ciasto bardzo mi smakuje.

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów, od gotowych dań w słoiczkach, smakowych kaszek do zwykłych kaszek mannych. Ponieważ ostatnią pozycje posiadam w swojej. Główne składniki: jajka Kasza kasza manna masło margaryna margaryna cytryna cytryna jabłka Mąka.


Baaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Pyszne ciasto miodowe przełożone masą z kaszy manny. Doskonałe ciasto dla dzieci. Ciasto z jabłkami i makiem. Błyskawiczna szarlotka z kaszą manną (sypana) Szarlotka o wyjątkowym słodkim smaku, bez konieczności zagniatania ciasta.


Szybko się ją robi, a smakuje rewelacyjnie :). Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier- ubijając.


Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy mleko, kakao, cukier i masło. Do podgrzanej masy dosypujemy kaszę manną i wszystko mieszając gotujemy na małym ogniu przez minuty. Wykładamy na dno foremki herbatniki, które zalewamy gorącą masą.


Przykrywamy druga warstwą herbatników. Kaszowiec – ciasto to robiłam już wiele razy. Pewnie część z Was też zna ten przepis. Co do smaku, mi bardzo smakował, może dla tego, że uwielbiam kaszę mannę i to zestawienie było dla mnie rewelacją, rozumiem, że każdy z nas jest inny i lubi co innego. Mam nadzieję, że może inne ciasto z blogu, będzie lepszym strzałem w dziesiątkę, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz :-).


Kleistość ciasta zależy nie tylko od ilości miodu, ale też od mąki, kiedy jest bardziej sucha nie będzie takich kłopotów przy rozwałkowywaniu. Asiu jeżeli zasmakowało Ci ciasto z kaszą manną, to spróbuj też wersji tego ciasta z masą serową. Potem przychodzi niestety najtrudniejszy czas – ciasto musi się schłodzić (najlepiej kilka godzin), a herbatniki muszą zmięknąć. Miodownik to pyszne wielowarstwowe ciasto, przekładane kremem, często przyrządzanym z kaszy manny.


Jest słodkie, pyszne i bardzo efektowne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty