poniedziałek, 14 grudnia 2015

Placek z masa makowa

Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Di bloguje.


A może by tak kluski z makiem po mazowiecku ? Tort makowy z białą czekoladą mojej Mamy rozpuść na parze. Dwie łyżki rozlej na gładkim blacie, a gdy czekolada zastygnie, nożem zeskrob dość grube wiórki.

Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Przygotowanie: Przygotować ciasto wg przepisu placek kruchy z marmoladą.


Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty grubości mm ( część ciasta pozostawić) i za pomocą wałka przenieść na dużą blachę. Nakłuć widelcem i piec w temp. Przyrządzić masę makową: opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym.


Dodane przez margow: Tylko o kuchni. Zainspiruj się więc i przyrządź placek makowy na cieście kruchym. Jako dodatek do niego wykorzystaj owoce, np.

Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową.


Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Placek makowy z musem z kwaśnej śmietany Poppy seed pie with sour cream mousse, for English scroll down To ciasto odkryłam jakiś czas temu.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zawiń je w folię i schładzaj godzinę w lodówce. Dodaj masło i posiekaj nożem.


Placek zwiń w rulon, obtocz w cukrze i spłaszcz od góry. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-mm. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka i miękką margarynę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę makową wyjmujemy z puszki, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Sama wilgotna masa makowa z jabłkami.


Doskonale zastępuje makowiec.

Margarynę utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodaj mąkę, skórkę cytrynową, śmietankę i dobrze. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową.


Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. W puste miejsca nakładamy masę makową. Resztę masy dowolnie układamy na. Helio z bakaliami tłuszcz do głębokiego smażenia lukier cytrynowy kandyzowana skórka pomarańczowa mak suchy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia.


NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty