piątek, 11 grudnia 2015

Przepis na makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec.


Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Durszlak - makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają. Z ciastem pracuje się idealnie, przepis niezawodny - rodzina ustawia się po zamówienia przed świętami! Warto poświęcić czas na zrobienie własnej masy makowej (masa która zostaje rewelacyjna jest z domowymi kluseczakmi). Makowce najlepsze pod słońcem!


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.


Możesz też użyć gotowej masy makowej. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.


W tym celu masę należy luźno rozłożyć na blaszce do pieczenia i włożyć na godziny (masa Bakalland) lub godziny (masa Helio) do piekarnika nagrzanego do 65°C (przemieszać kilka razy w trakcie suszenia). Zostawić do ostygnięcia. Bardzo lubię ciasta z makiem i zazwyczaj mam w spiżarce puszkę gotowej masy makowej. Przed świętami robię zwykle sama masę do makowca. Z całą pewnością jest lepsza, doprawiona tak, jak lubię.


Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić.


Najczęściej ma postać strucli makowej - drożdżowego makowca zawijanego. Masa makowa składa się z mielonego maku, bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej - dodaje się do niej często również jajko, które wiąże konsystencję,a także miód lub cukier, dla osłody. Coraz częściej przygotowuje się makowiec z gotowej masy makowej.


Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z tego przepisu jest gęstsze, mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania #128578; Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor.


Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać z gotowej masy makowej, albo użyć gotowy mak mielony (zamiast tego w ziarenkach). Jestem już po degustacji ciasta i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie #128578; Użyłam gotowej masy makowej z bakaliami i dodałam ubite białka. Czas pieczenia minut to trochę za dużo i wyszedł dość ciemny z wierzchu ale w środku pychota. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości ok. Ciasto zwijamy jak roladę – końce makowca sklejamy i podkładamy pod spód ciasta.


Właśnie skończyłam czytać no i oczywiście drukować przepis na torcik makowy. Z mamą, jak zwykle, robimy plan wypieków na Wigilię i Święta i zawsze szukamy choć jednej nowej potrawy, szczególnie słodkiej:) Uśmiałam się, czytając komentarze, w sprawie tajnej nazwy gotowej masy makowej:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty