czwartek, 31 grudnia 2015

Jak się marynuje paprykę

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć. ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju.


Kiedy będą lekko wklęsłe (ale nie zawsze jest to widoczne) i stawiające opór, słoiki będą ok. A kiedy pokrywka będzie się uginała pod naciskiem palca i ponownie odskakiwała w górę, to znak że coś jest nie tak. Taką paprykę najlepiej zjeść w pierwszej kolejności lub wymienić słoik lub pokrywkę i zaprawić od nowa.

Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Przepis na papryka konserwowa.


Włożyć do czystych i suchych słoików. Gdyby jednak ktoś chciał tradycyjnie to: do wielkiego garnka – a jeśli nie mamy naprawdę wielkiego to już mamy problem i musimy bawić się na raty – wlewamy wodę, wkładamy drewnianą. Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam przyprawy.


Owoce papryki słodkiej jada się na surowo, dusi, piecze, marynuje.

Bez tego warzywa wiele europejskich kuchni narodowych po prostu nie mogłoby istnieć. Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Chyba wszyscy lubimy,a dodatek papryk urozmaicił ich smak. Sos z rzodkiewek i koperku świetnie spasował z. Do przetworów z papryki pasują takie przyprawy jak pieprz, cebula.


W oleju marynuje się kapię. Na każdy litr słodko-kwaśnej zalewy należy dodać decylitr (litra) oleju. Całe albo pokrojone kapie umieszczamy w gorącej zalewie. Kapię można opiec lub napełnić mieszanką sera i pieprzu. Zawarte w warzywie elementy przyczyniają się do poprawy w zakresie wydzielania soków żołądkowych.


Karłowe odmiany papryki można kupić w kwiaciarni i uprawiać w doniczce jako rośliny ozdobne, są niezwykle dekoracyjne. Jesień to okres dojrzewania papryki. To także czas by zatrzymać smaki lata w piklach i kiszonkach.


Jak co roku mój taras ozdabiają krzaczki z papryczką chilli odmiany Cayenne. Ale oprócz cieszenia oczu są specyficznym dodatkiem do ostrych potraw tj. Marynuje je tak jak paprykę słodką.


Staranie umyć słoiki 5-litrowe. Papryka zawiera w sobie dużo witaminy C.

Umytą i pokrojoną paprykę powkładać do słoików. Do słoików powrzucać po jednym ziarnku ziela angielskiego i pieprzu. A na zimę paprykę często marynuje się w zalewie octowej, aby cieszyć się jej smakiem także poza sezonem. Teraz, kiedy mamy sezon na paprykę, warto ją jeść jak najczęściej. Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i łączymy z resztą składników.


Odstawiamy na około pół godziny. W czasie, kiedy marynuje się mięso wkładamy paprykę do nagrzanego do 2stopni piekarnika (najlepiej na opcji grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu, aż skórka na niej będzie miejscami czarna. W naszych domach od dawna marynuje się ogórki i paprykę, ale czy ktoś z twoich znajomych częstował cię kiedyś marynowaną rzodkiewką? Jeśli tak, niewątpliwie należysz do mniejszości.


A szkoda, ponieważ marynowane rzodkiewki to wyrazisty, chrupiący i nieco pikantny dodatek do wielu dań. W wyparzone słoiki powkładać przyprawy. Pasteryzować grubą paprykę min cienką min. Jej zrobienie nie pochłania wiele czasu, a efekt końcowy jest przepyszny. Można ją przyrządzić na różne sposoby np.


Warto pomyśleć o tego typu przetworach, zwłaszcza latem. Poniżej podajemy przepis na marynowaną paprykę nadziewaną owczym serem. Czuszką nazywają też Bułgarzy paprykę słodką.


W ogóle papryka w bułgarskiej kuchni ma niezachwianą, mocną pozycję. Kto tylko może uprawia paprykę, kto nie ma gdzie, kupuje na bazarze w wielkich workach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty