czwartek, 31 stycznia 2019

Makowiec na cieście drożdżowym z kruszonką

Polecane przepisy: makowiec na. Makowiec na cieście drożdżowym. Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką.


Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca.

Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Ja przygotowałam to drugie, wg przepisu z książki W staropolskiej kuchni. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Jego obecność na wigilijnym stole miała domowi i ich mieszkańcom zapewnić bogactwo, a jego brak mógł przynieść rodzinie nieszczęście, dlatego też z maku przygotowywano nie tylko makowce ale w zależności od regionu kluski z makiem, kołacze czy kutie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na cieście drożdżowym.

Strucla z makiem i kruszonką lexi27. Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko.


Długo też zachowuje świeżość, więc można go upiec na kilka dni przed Świętami. Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.


Pyszny domowy makowiec z przepisu. Jak zrobić makowiec na cieście drożdżowym. Ciasto drożdżowe z makiem!


Mak jest także składnikiem szeregu innych świątecznych potraw takich, jak kutia (do jej przygotowania potrzebne są także mió mleko lub śmietanka) oraz kluski z makiem. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii w cieście drożdżowym. Nie wiem czy tak macie, ale przez długi czas taki właśnie makowiec zawijany czy też strucla z makiem na cieście drożdżowym, była moją piętą Achillesową.

Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia. Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.


Masa makowa składa się z mielonego maku, bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej - dodaje się do niej często również jajko, które wiąże konsystencję,a także miód lub cukier, dla osłody. Coraz częściej przygotowuje się makowiec z gotowej masy makowej - dostępnej w sklepach w puszkach. Ewa Wachowicz poleca makowiec w cieście krucho-drożdżowym, z bakaliami i miodem, z wierzchu polany lukrem. Oto sposób przygotowania. Witam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką.


Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu. Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się. Wyznaję zasadę, że im więcej maku, tym lepiej.


Na cieście rozłożyć masę makową i poukładać brzoskwinie. Jest puszysty, wykonany najczęściej z przepisu na puszysty biszkopt z dodatkiem masy makowej. Kluczem są dobrze ubite białka i odpowiednio przesiana mąka.


Dziś zaprezentuję Wam przygotowanie IDEALNEGO ciasta drożdżowego. Kilka składników i można wyczarować bazę do wielu ciekawych i kreatywnych wypieków tj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty