piątek, 11 stycznia 2019

Na czym gotować żurek

W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur. Różnica najczęściej polega na. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok.

Dzisiaj jest ostatni moment, aby nastawić zakwas na żurek i zrobić test, czy faktycznie domowy jest o niebo lepszy od każdego kupnego. Jeśli Wam posmakuje, to w czwartek możecie powtórzyć proces, by w niedzielę ugotować prawdziwy, tradycyjny żur #128521; Ja będę gotować swój jutro i, oczywiście, umieszczę tutaj przepis. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Szponder, żeberka, wieprzowe ogony, skrzydełka, szyjki i wiele więcej… Wystarczy rozejrzeć się po dobrze zaopatrzonym stoisku mięsnym, by stwierdzić, że jest na czym gotować zupy. I tu pojawia się najważniejsze pytanie – na jakim mięsie gotować zupę – pomidorową, ogórkową, krupnik i inne?


Przepis na pyszny żurek - idealne danie na Wielkanoc.

Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki. Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas. Dodam pachnące zioła i odrobinę przypraw.


Połowę podsmażonego boczku dodać do garnka. Przyprawić żurek zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i czosnkiem. Zalać wodą i dodać namoczone suszone grzyby.


Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj. Jeśli masz ochotę, zupę można jeszcze doprawić według upodobań. Na koniec warto wyjaśnić, czym właściwie różni się.


Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :). Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem.


Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Gdy tylko ugotuję boczek wg przepisu na moim profilu, nie może zabraknąć żurku na przepysznym wywarze, oczywiście na wcześniej. Doskonała zupa jeśli mamy niewiele czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś ciepłego :) min łatwe tanie.


Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce.

Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem.


Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa sauer, co znaczy kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Ta nazwa przyjęła się na ziemiach polskich już w XV wieku. Słowem żur określano wówczas potrawy z zakwaszonej.


I to , o czym pisał Jerzy, wszystko zależy od regionu…Życząc smacznego, idę nastawić zakwas na żur! Gdy przyjechała na Śląsk musiała gotować dziadkowi żurek kwaszony na mące żytniej gotowany na wędzonce i kiełbasie i nie zabielany. Także wszystko zależy gdzie jest jaka tradycja. Paszczaka zawsze wychodzi! W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy.


Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. Moja mała ma lata, do tej pory zupy gotowałam jej oddzielnie na małym kawałku polędwiczki z indyka albo wieprzowej. Ostatnio gotuje już razem dla wszystkich, oczywiście bez żadnych kostek i veget. Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki.


Nie mieszamy żurku z ziemniakami. W żurku może pływać tylko jajko i boczek. Na początek najważniejsze do zapamiętania: Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo.


Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty