Rodzinie i znajomym bardzo smakują moje wypieki. Na jedną z imprez wymyśliłam taki szybki i pyszny makowiec. Tylko trzy składniki potrzebne są do jego przygotowania! Ciasto jest bez mąki pszennej, zawiera tylko trochę mąki ziemniaczanej. Krzywa Prosta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Krzywa Prosta.
Wszystko miksujemy razem i pieczemy! Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. MAKOWIEC: ZOBACZ PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PYSZNY MAKOWIEC. Równo rozkładamy masę makową i pozostawiamy wolne brzegi z każdej strony, wystarczy ok cm. Przed nami ostatnia prosta, zwijamy.
Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. To smakowity wypiek który potrafi.
Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego.
Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Więcej niż przepisów. Szybki makowiec w każdej odsłonie!
Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Klopsiki duszone z warzywami, prosty i bardzo szybki jednogarnkowy obiad przygotowany w ciagu minut. Z lekka balkanska nutka - dzieki pascie.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Wbrew pozorom to prosty i szybki przepis. Naprawdę polecam, ciasto jest przepyszne! Czas przygotowania: 1min. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo.
Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Fajny, szybki, prosty makowiec. Makowiec – prosty przepis Lubicie makowce? Bardzo aromatyczny, mocno pomarańczowy, wilgotny.
Dodałam mniej skórki pomarańczowej i rodzynek, nie przepadam za taką ilością w cieście, za to dodałam nieco wiecej orzechów włoskich. Następnym razem na pewno zmniejszyłabym ilość cukru, troche za słodki. Masa kajmakowa z puszki kupiona w sklepie jest bezpośrednio przeznaczona do użycia. Można nią smarować spody ciast oraz wafle. Masę kajmakową w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu ze śmietanki kremówki oraz cukru.
Oba składniki zagotowuje się w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.