Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Można podać ją na różne sposoby jak np.
Zainspirujcie się przepisem, jaki robiły wasze babcie. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, koniecznie wypróbujcie przepis na zupę szczawiową z gotowego przecieru.
Z kawałkami marchewki, ziemniaków i cebulki duszonymi na masełku, i dopiero później zalanymi bulionem. Zawsze gotuję do niej osobno ziemniaki i oczywiście jajka. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Szczaw przebierz, usuń ogonki, liście umyj, osusz w wirówce do sałaty lub w ściereczce i posiekaj.
Do gotującego się bulionu dodajemy obrane ziemniaczki, liść laurowy i pieprz czarny ziarnisty,następnie dodajemy startą marchew. Solimy łyżeczki, po min gotowania dodajemy szczaw ze słoiczka. Tradycyjna polska wiosenno-letnia zupa: szczawiowa.
Podawana najczęściej z jajkiem i najlepsza właśnie teraz, gdy mamy pod dostatkiem świeżego szczawiu.
Dziś przepis na jedną z moich ulubionych - szczawiową. Zupa ta kojarzy mi się z letnim smakiem dzieciństwa. Niestety nie jest polecana dla osób z problemami nerek i reumatyzmem ze względu na szczawian potasu, który łączy się z wapniem w nieprzyswajalny szczawian wapnia.
Szczaw, zamknięty w słoiczku i zakonserwowany w soli, może być wykorzystany od ugotowania pysznej zupy, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Dodać do zupy (stopniowo, wcześniej zaprawiając śmietanę kilkoma łyżkami zupy). Delikatnie zagotować na małym ogniu. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem oraz jajkiem na twardo (pokrojonym na połówki lub w kosteczkę).
Smaczna, letnia zupa szczawiowa to zupa o specyficznym smaku, który uwielbiam. Kiedy mamy świeży szczaw w sklepach - koniecznie musimy ją przygotować. Latem najlepiej smakują lekkie zupy!
Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym. Idealnie kwaśna i po prostu pyszna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wiosna w pełni więc na talerzach pojawiła się zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, podana z ugotowanym na twardo jajkiem.
Taka zupa kojarzy mi się z domem rodzinnym i nastoletnimi wspomnieniami, trzeba było troszkę nachodzić się po łące, aby zerwać odpowiednią ilość liści szczawiu. Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami. Sprawdź inny przepis na szczaw: zupa ziołowo-szczawiowa z jajkiem sadzonym.
Dodaj do książki kucharskiej. Musisz być zalogowany do serwisu Zamknij. Zupę przygotowałam ze świeżego szczawiu na bazie wywaru mięsno-warzywnego. Niezbędnym dodatkiem tradycyjnej szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo. W sezonie warto sięgać po świeży szczaw.
Przepis na zupa szczawiowa. Ugotować bulion z ziemniakami marchwią i pietruszką, dolać przecier szczawiowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zaciągnąć śmietaną oraz dodać jajka pokrojone w połówki. Ta zupa ze świeżych liści szczawiu to kwintesencja sezonu letniego.
Po raz kolejny restauratorka odświeżyła tradycyjne polskie danie, które do tej pory wielu osobom kojarzyło się tylko z barami mlecznymi. Jak się okazało, zupa szczawiowa Magdy Gessler zdobyła serca gości zaproszonych na premierową kolację. SZCZAWIOWA Z ZIEMNIAKAMI. Kwaskowa i odpowiednio gęsta zupa. Są niskokaloryczne, mają działanie przeciwutleniające - opóźniają starzenie się organizmu.
Najlepiej, gdy są to świeże liście, dopiero co zerwane w maju lub w czerwcu. Wtedy zupa będzie miała charakter dania sezonowego i najwięcej wartości odżywczych. To moja ulubiona wersja, choć taką niemiksowaną, z ziemniakami w środku też jem i nie marudzę, bo dla mnie szczawiowa może być w każdej wersji.
Co prawda nie jest to zupa, którą jem bardzo często, a to wszystko ze względu na dosyć dużą ilość kwasu szczawiowego, który nie jest sprzymierzeńcem stawów i nerek. Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką.
Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Gdy zupa się zagotowała przelałam do niej mieszankę śmietany i mąki, rozprowadziłam ją w zupie. Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Do gotowej zupy dodałam ugotowane i pokrojone jajka, zamieszałam i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.