poniedziałek, 14 stycznia 2019

Przepis na makowiec z kruszonką

Kliknij, aby zobaczyć przepis. Wymieszać kaszę mannę, budyń i masę makową, dodać do mleka i gotować przez 2-minuty na małym ogniu. Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką.


Przepis na makowiec z kruszonką

Piekarnik ustawić na 1st. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok. Gdyby następowało to szybko i masa stawała się całkiem sucha – płyn nieco uzupełniać. Mleko powinno się wchłonąć.


Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Czy ma ktoś przepis na jabłecznik z grysiku , przesypuje sie nim jablka tylko zgubiłam proporcje. Przepis na makowiec na kruchym cieście z kruszonką. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.


Makowiec, z chrupiącą, migdałową kruszonką, na specjalne życzenie mojej mamy, największego wielbiciela makowych wypieków w mojej rodzinie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z kruszonką. Ten placek drożdżowy z kruchą, słodką skorupką to smak mojego dzieciństwa. Taki placek piekła często moja mama.


Sama bardzo go lubiła a mi najbardziej smakowała kruszonka posypana obficie cukrem pudrem. Placek do herbaty lub mleka jak i do pudełka z drugim śniadaniem dla dziecka. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Strucla z makiem i kruszonką.


Przepis na makowiec z kruszonką

Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Przygotowanie dania makowiec z kruszonką Na początku przygotowujemy masę makową. Umyty mak zalewamy grącym mlekiem zostawiamy na noc (lub gotowac go 30min na wolnym ogniu ) odsączamy go a następnie mielimy go 3-razy przekładamy do miski ,dodajemy do maku żółtka ,rospuszczony tłuszcz , rodzynki,posiekane drobno orzechy ,cukier waniliowy ,cukier puder lub mió olejek migdałowy. Ciasto znalezione u Edysi - Przy kuchennym stole. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny, przepis sprawdzony, przekazuję dalej. Jeśli szukacie idealnego przepisu na makowiec na kruchym cieście, podzielne ciasto z dużej blachy, nie ma się nad czym zastanawiać ;-).


Przepis na makowiec z kruszonką

Pianka budyniowa - dla osób, które nie znają jej z poprzednich przepisów (szarlotka lub kruche ciasto z malinami) to pianka przypominająca konsystencją ptasie mleczko, o smaku budyniowym. Pyszny makowiec z bezą i kruszonką to idealne ciasto na święta ale nie tylko. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Nudząc się pewnego dnia, w internecie znalazłam ciekawy przepis na brownie z kremem orzechowym. Jednak czytając go uznałam, że nie każdy przepada za kremem z kawałkami orzechów.


Wpadłam na pomysł i zrobiłam mini wersję czyli muffinki a’la brownie z kremem orzechowym. Utrzeć margarynę z cukrem dodać kolejno:żółtka,mąki z proszkiem i pianę z białek. Wyłożyć ciasto na blachę. Mak sparzyć,dobrze osączyć i zemleć dwa razy a następnie stopniowo dodawać - ciągle ucierając:cukier,żółtka,dżem,kakao,masło roztopione razem z miodem,olejek i bakalie. Na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą z białek i wyłożyć na ciasto.


Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 1 Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem. Niezwykle smaczny makowiec.


Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Posypujemy maślaną kruszonką. Masło o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką. Macie już plany na makowiec na święta?


Jeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty