piątek, 25 stycznia 2019

Makowiec na blachę

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na blachę. Makowiec na dużą blachę to klasyczny wypiek wigilijny. Jego sekret tkwi w pysznej masie makowej, którą wykonasz, łącząc ze sobą mak, kostkę do pieczenia, ubite żółtka oraz białka. Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na noc.


Jednak warto podawać go nie tylko na świątecznym stole. Masa: Mak odcedzić i odsączyć.

Rodzynki, jajka, olejek wymieszać z makiem. Cukier, margarynę i miód roztopić, dodać do maku. Wszystko dokładnie wymieszać. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Lista przepisów na makowiec na dużą blachę z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.

Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na makowiec? Durszlak Ciasto jogurtowe – przepis na dużą blachę. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony.


Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. Przygotowanie ciasta kruchego: mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.


Masło razem ze smalcem posiekać, dodać do mąki, następnie żółtka i śmietanę. Makowce przenieść na blachę do pieczenia. Długo szukałam dobrego przepisu i po kilku próbach trafiłam tutaj.


Piec w nagrzanym piekarniku ok. C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor.

Pozostawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) posmarować lukrem. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. SMS) przez Grupę OLX sp.


Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrażam zgodę na używanie przez Grupę OLX sp. Podzielić na części - około i , każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (można wykonać dzień wcześniej).


Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugi makowiec. Pieczemy w temperaturze 180°, przez ok.


Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej oba makowce w sporej odległości od siebie, żeby się nie zrosły podczas pieczenia. Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy? Tutaj nie musimy się niczego bać.


Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów na makowiec japoński, jednak jak dla mnie, zawierają naprawdę spore ilości jajek, więc ja je tutaj ograniczyłam do 5. Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Wstawiamy do nagrzanego 180st. Wylewamy naszą biszkoptową masę. Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.


Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Ten makowiec to absolutny hit moich świątecznych wypieków.


Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). W każdym razie smakował nam bardzo. Najlepszą opinię wydał mu jednak mój brat mówiąc, że po jego zjedzeniu polubił makowce. Bez dwóch zdań – makowiec klasykiem jest! Piękne, spiralne układy maku, przypominające galaktyki urozmaicają pewnie większość świątecznych posiłków.


Jedno z moich ulubionych ciast. Mnie jednak wizja zwijania rolady i obserwowania w napięciu czy grzbiet jej nie pęknie była zbyt wielkim obciążeniem psychicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty