środa, 9 stycznia 2019

Zupa z buraków przepis

Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie. Moja jesienna zupa meksykańska, to przepis który musisz poznać.


Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych buraków. Buraczki są już na tyle duże, że nie zjadamy łodyżek i liści a tylko same bulwy. Najlepsze buraczki na zupę buraczkową, to te z lipca i sierpnia.

Zupę buraczkową podajemy posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu. Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Polecane przepisy: zupa krem z buraków Zobacz więcej. Zupy Chłodnik z buraków. Bardzo prosta, zarazem bardzo smaczna propozycja na krem z buraków.


Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy.

Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Pozostając nadal w temacie, dzisiaj u mnie zupa z burakami. W moim domu rodzinnym zupa z burakami pojawiała się często, dosłownie na dziesiątki sposobów. Mam wrażenie, że akurat to warzywo korzeniowe jest teraz często pomijane w codziennej diecie a szkoda, jest bowiem bardzo zdrowe i nasze, krajowe.


A Ty jakie przepisy na zupę z buraczkami lubisz najbardziej? Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy.


Gdybym jadła zupę krem z pieczonych buraków z zamkniętymi oczyma, nie wiem czy potrafiłabym odgadnąć, co to za smak. Pomimo, że to zupa z buraka, na pewno nie smakuje jak barszcz. Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Dzięki niemu zupa nie będzie mdła.


Zupę krem z buraków podawaj z łyżką jogurtu naturalnego. Połącz zmiksowane maliny z masą buraczaną, dodaj wodę mineralną gazowaną. Dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym. Najlepiej smakuje na zimno jako chłodnik.


Podawaj z pokrojonymi w kostkę buraczkami, całymi malinami i grzankami z mozzarellą. Przepis z Dzień dobry TVN.

Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 1st. Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować. Wróć do listy przepisów.


Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem. Nowoczesny barszcz buraczkowy. Zupa kalafiorowa z curry. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.


Zupę podajmy z kleksem śmietany lub z jogurtem naturalnym i posypujemy pestkami dyni. Propozycja podania: Krem z buraka możemy podawać z kozim serem, serem feta, z pestkami słonecznika, jajkiem lub ciecierzycą. Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię.


Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Pyszna zupa krem z pieczonych buraków, dzięki którym zachowuje tak piękny kolor !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty