Na koniec dodałam bakalie i wylałam na podpieczone ciasto. Ciasto ponownie włożyłam do piekarnika i piekałam jeszcze ok. Ciasto zostawiłam do wystygnięcia w piekarniku. Gdy ciasto wystygło zrobiłam lukier.
Polukrowałam makowiec z wierzchu i posypałam rodzynkami. Przepis na makowiec na biszkopcie. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie.
Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Lecz u nas gdy ciasto jest już zimne kładziemy na niego jeszcze masę orzechową i jest po prostu fantastyczny!
MIęciutki makowiec na spodzie biszkoptowym z kokosem i orzechami. Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie z polewą czekoladową , jest prosty w przygotowaniu i ładnie wygląda jajek 1g cukru pudru 1g maki tortowej łyżeczki cu Zobacz więcej. Makowiec na biszkopcie to klasyka z mojego dzieciństwa. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami.
Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!
W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje. Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez minuty.
Do masy żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, rodzynki, olejek, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Na gorący makowiec wylać ciasto biszkoptowe i równo rozsmarować.
Upieczone ciasto wyjąć z formy na blat, odwracając biszkoptem do dołu, i ostrożnie odkleić papier do pieczenia. Przestudzić i polać stopioną czekoladą. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na biszkopcie.
Dzięki użyciu masy makowej wykonanie jest błyskawiczne. Zoltka przeznaczone do masy makowej starannie utrzec z cukrem , dodac maslo utrzec. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie to proste, a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto. Wilgotny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek, któremu nie sposób się oprzeć - szczególnie w okresie świątecznym.
Mój Tata miał urodziny, a on uwielbia makowce więc postanowiłam mu zrobić przyjemność i upiec makowiec. N igdy wcześniej nie piekłam makowców, prym w ich pieczeniu wiedzie moja ciocia (przepis pochodzi z jej notatek). Postanowiłam się jednak z nim zmierzyć, choć nie jest to tradycyjny makowiec tylko na biszkopcie jest naprawdę pyszny.
Istnieje wiele wersji tego smakołyku, a jedną z nich jest biszkopt, masa makowa oraz krem budyniowy z alkoholem. Pani Doroto makowce przepyszne! Dzisiaj przepis na makowiec, który jest przygotowywany przez babcię, chociaż moja szwagierka lekko go zmodyfikowała,.
Typowe danie wigilijne w kuc Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z kartoflanego pola. Nawet takiemu laikowi w kuchni jak ja się udał. Biszkopt urósł ponad formę.
Próbowałam wielu naprawdę przepisów ale zawsze niestety moja porażka. Ten przepis wyróżnia to, że resztę składników dodaje się do ubitych białek. Inne moje przepisy zawierały dodanie białek do żółtek na koniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.