wtorek, 8 stycznia 2019

Żurek na śmietanie

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Prosty w przygotowaniu żurek na wędzonce i zakwasie.


Żurek na śmietanie

Pyszny domowy żurek na kościach wędzonych z białą kiełbasą. Idealny nie tylko na święta. Warzywa i ziemniaki obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę , a cebulę w ,, piórka n, a por w pół plasterki. W garnku o grubym dnie ( lub na patelni ) rozgrzać olej i smażyć warzywa ( bez ziemniaków ) na złoto.


Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Lista przepisów na żurek na śmietanie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dodane przez irma w: Tylko o kuchni. Zbliżają się święta i bardzo chciałabym zrobić na Wigilie śledzie w śmietanie.


Może ktoś zna dobry, wypróbowany przepis. Barszcz biały na domowym zakwasie Wkn. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce niebieska-różyczka. Biały barszczyk z białą kiełbask.


Przepis na śledziki Magdy Gessler. Nie wszyscy w ostatni dzień karnawału, czyli tzw. Dla tych, którzy jednak 13. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas.


Grzyby należy obrać, umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić i obgotować około minut. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym trzeba zeszklić pokrojoną w pół-krążki cebulę. Kiedy cebula będzie miękka, na patelnię wkładamy nasze ugotowane i odsączone opieńki, Smażymy mieszając, aby odparować trochę powstałego płynu.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lin w śmietanie magdy gessler. Rzadko w którym domu nie ma jednej z tych pysznych zup. W moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę.


Wróćmy jednak do podstaw, a więc do zakwasu. Metoda przygotowania jest banalnie prosta, polecamy więc spróbować zrobić własny. Przyrządza się go z dowolnie wybranej. Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski.


Jeśli uwielbiasz chodzić na grzyby to z pewnością również lubisz je jeść. Grzyby w śmietanie smakują wspaniale z ziemniaczkami czy nawet z chlebem. Mogą być również dodatkiem do różnych mięs jak i do placków ziemniaczanych oraz makaronów. Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Z pewnością posmakują każdemu amatorowi śledzia i nie tylko.


Żurek na śmietanie

Dobrze przyprawione sprawią, że nie będziesz w stanie się im oprzeć. Co więcej śledzie są źródłem wielu składników odżywczych, dlatego. Obok stały śledzie z cebulka i śledzie z jabłkiem. Królik duszony w śmietanie Na niedzielny obiad można pozwolić sobie na danie bardziej skomplikowane w przygotowaniu, którego smak zachwyci wszystkich domowników.


Mięso królika jest bardzo smaczne i zdrowe, charakteryzuje się wysoką przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty