piątek, 18 stycznia 2019

Prawdziwki w occie

Te boro, choć mam dopiero jeden malutki słoiczek - będą na Boże Narodzenie, w weekend wyruszamy na grzyby i mam nadzieję nazbierać dużo podgrzybków i maślaków i zamarynować je w identyczny sposób. Ja do swoich dodałam pieprz kolorowy, w przepisie podaję czarny. Prawdziwki w zalewie octowej. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu.


Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze minut. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na sicie niech dobrze odciekną.


W tym czasie robimy zalewę. Zagotowujemy wodę z octem i przyprawami. Karpia w occie przygotowuję zawsze wcześniej. Dzięki temu jest dobrze przesiąknięta zalewą. Czas przygotowania: 1min.


Gruszki w occie - nietypowe owocowe przetwory warto zrobić zamiast zwykłych surówek. Tak przygotowane gruszki to ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno. Najpiękniejsze bez wątpienia są boro - malutkie prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Moja siostra w zeszłym ro Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga rozowakuchnia. Zalewa do grzybów w occie. W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier. Do wody dodajemy łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem -podgrzybki, prawdziwki). Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.


Zawieś nad kuchenką gazową lub w suchym pomieszczeniu. Jeżeli nie chcesz nawlekać ich na nić, ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze stopni Celsjusza przez 4-godzin. Obmyj w wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym. Drożdże winiarskie w occie jabłkowym. Dodane przez basga w: Tylko o kuchni.


Naturalny ocet jabłkowy kupuję w Rossmanie a drożdże chyba gdzieś niedawno widziałam,tylko gdzie. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej. Składniki: grzyby prawdziwki kg, liść laurowy szt. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na podgrzybki i prawdziwki w occie.


Kapelusze obgotowujemy około min w osolonej wodzie (przy proporcjach: łyżka soli na litr wody), następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia na durszlaku. Przygotowujemy zalewę: wodę i ocet zlewamy do rondelka, dodajemy cukier, sól, całość mieszamy i zagotowujemy. Obgotowane i odsączone prawdziwki przekładamy do słoiczków. Przepis na pyszne i piękne grzybki w occie. Pięknie wyglądają, są jaśniutkie i nie rozgotowane!


W pół godziny możemy mieć pełny koszyk. Na domową posiadówkę uwielbiamy takie marynowane w occie. Boro (prawdziwki) są jednymi z najbardziej pożądanych grzybów polskiej kuchni. Po boro wielu ludzi na przełomie lata i jesieni wybiera się do lasu. Jednak podczas zbiorów trzeba szczególnie uważać, ponieważ w lesie można spotkać dwa rodzaje borowików - boro jadalne i boro trujące.


Te pierwsze nadają potrawom wyrazistość i aromat. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Obieramy cebule i kroimy w talarki.


Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty