piątek, 18 stycznia 2019

Masa makowa moje wypieki

Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady. Trzeba dość cienko rozwałkować,ale pracuje się z nim dobrze , więc nie powinno być problemów z masą makową. Ta z przepisu pani Doroty jest pyszna, a gdyby próbowała pani z Nutellą to trzeba ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej , bo jak jest w temperaturze pokojowej to ciężko się ją rozsmarowywuje.


Babeczki z wykorzystaniem domowej masy makowej. Na maśle orzechowym, z bakaliami, polewą czekoladową i orzeszkami ziemnymi. Osoby na diecie bezglutenowej, postępując ostrożnie (masa makowa wykonana w domu, bezglutenowy proszek do pieczenia) łatwo prz.

Witam, pozdrawiam serdecznie. Jako , że chciałam upiec tą roladę makową jedną szt. Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców. Desery domowa masa makowa.


W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Do formy wyłożyć masę makową.


Piec w temperaturze 175ºC przez minut, lub trochę dłużej, do tzw.

Domowa masa makowa z bakaliami. Do tego jest łatwa do przygotowania. Możecie użyć go maku zarówno zmielonego lub też nie. Osobiście polecam kupić mak już zmielony.


Zaoszczędzi nam to sporo pracy. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić.


Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek. Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta.


Polecam mały trening - niebawem dodam przepis na makowiec zawijany z wykorzystaniem właśnie tej masy, więc koniecznie upieczcie.

Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masę makową można też śmiało zamrozić. Kolejne połączenie masy makowej i serowej. Obiecane kruche tartaletki makowo serowe. Ponieważ jest to „załącznik” do seromakowca, więc ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.


Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość. Ciasteczka makowe Ciasteczka makowe to pierwszy z przepisów z książki „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego”, który postanowiłam wypróbować. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady.


Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty