wtorek, 11 listopada 2014

Barszcz wielkanocny składniki

Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy.


Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tej potrawy. Sprawdź przepis na barszcz biały od Magdy.

Wielkanocny barszcz biały ugotowany na białej surowej kiełbasie i wywarze mięsnym. Zabielany śmietaną i doprawiony majerankiem, czosnkiem oraz chrzanem. Podawany z ugotowanym jajkiem, pokrojoną kiełbasą, marchewką z wywaru i białym serem. Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.


Nie może na nim zabraknąć wędlin z sosem tatarskim, jaj w majonezie, kiełbasy z chrzanem, pasztetów oraz barszczu białego lub żurku z jajkiem. Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Bulion można przygotować wcześniej, przecedzić przed dodaniem buraków.

Mięso i warzywa z bulionu można wykorzystać do sporządzenia pasztecików lub uszek do barszczu. Jeśli podoał Ci się mój przepis to proszę. Można go przygotować na kilka sposobów.


Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor - intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy! Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Barszcz ukraiński ma wielu zwolenników. Kolor barszczu lekko różowy, zabielony lekko śmietaną.


Nie wyobrażam sobie innego barszczu na śniadanie wielkanocne. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Do garnka przekładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, mięso, przyprawy.


Następnie do zupy dodajemy zakwas buraczany i sok z cytryny, ew. Pod koniec gotowania barszcz. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Pyszna i tradycyjna zupa na Wielkanoc - oto domowy, czysty barszcz biały gotowany na jarskim rosole i wywarze z grzybów.


Aromatyczny, świąteczny barszcz, który podaję z jajkami na twardo oraz wędliną, pieczonym. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię.

Oczywiście najsmacznieszy jest ugotowany na swojskim zakwasie. Jeśli masz już zakwas, bardzo szybko przygotujesz tą smaczną zupę. Jak zrobić barszcz na zakwasie? Takiej szczawiowej, ogórkowej, żurku czy czerwonego barszczu nie zjesz nigdzie indziej na świecie.


Ten ostatni, przygotowany z udziałem kiszonych buraków, to nie tylko smak tradycji, ale też bogate źródło witamin, składników mineralnych i probiotyków. Nieodzownym elementem barszczu białego, jest ugotowane na twardo jajko, które w zależności od upodobań twoich i reszty domowników, możesz posiekać drobno, lub położyć na talerzu w cząstkach lub w całości, pozwalając by każdy jedząc zupę, pokroił je sobie łyżką. Przepis na świąteczny barszcz. Ten wielkanocny nie może być przygotowany z torebki. Tradycyjny przepis na barszcz biały na zakwasie.


Wykonany na zakwasie barszcz biały, z ziemniakiami, jajkiem, kiełbasą i grzybami smakuje o wiele lepiej. Opis przygotowania: Zakwas: Wszystkie składniki na zakwas przełóż do szklanego słoika, zalej wodą i wymieszaj. Jedna z moich ulubionych zup, która najlepiej smakuje raz w roku czyli w Wielkanoc.


U mnie w domu barszcz wielkanocny podaje się w inny sposób – nie spotkałem nigdzie indziej takiego wykonania tej zupy. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Taki barszcz robię zawsze w niedziele wielkanocną na obiad. Zupa ta u nas nazywana jest święconką, dlatego że wrzuca się do nie wędliny, chrzan i jajka z koszyczka wielkanocnego.


Ja polecam zrobić ją nie tylko w święta, ale również na obiad w zwykły dzień. Co więcej, każdą z tych zup możecie ugotować na wywarze z białej kiełbasy i podać z gotowanym jajkiem. Oba rodzaje zup zwyczajowo doprawia się sporą ilością czosnku i majeranku.


Aby jednak zupy się nie powieliły, proponuję Wam przepis na wielkanocny biały barszcz ugotowany na wywarze drobiowym. Zupę zakwasiłam kawasem. Lista przepisów na barszcz wielkanocny z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty