środa, 19 listopada 2014

Przepis na tradycyjne faworki

Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Pysznie chrupiące tradycyjne faworki to uczta dla podniebienia.

Znakomicie sprawdzą się na podwieczorek dla dzieci lub na drugie śniadanie w pracy z dodatkiem aromatycznej kawy. Ugnieć ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia WINIARY, octu albo wódki i szczypty soli. Rozwałkuj je i wykrawaj paski, w każdym.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Pyszne, puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne pączki. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni.


Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, choć na drugi dzień pączki są również pyszne.

Czym jest lany chrust albo właśnie lane faworki? Zdecydowanie prostszą wersją tradycyjnych, dobrze nam znanych faworków. W przypadku lanego chrustu nie musimy używać wałka ani ugniatać ciasta :) Miksujemy kilka składników i wylewamy zygzaki z ciasta na rozgrzany tłuszcz.


Cała filozofia :) A smak? Są idealnie chrupiące i maksymalnie uzależniające To kto chce w kilka minut. Mino to polecam wypróbować przepis, bo efekt końcowy jest rewelacyjny, faworki są cieniutkie, chrupiące, po prostu przepyszne.


W sam raz na karnawał i tłusty czwartek. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć. Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa.


Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Dlaczego zdecydowałam się przetestować jeszcze jeden przepis na faworki?


Otóż niektórzy z Was zadawali pytanie: gdzie te bąbelki w faworkach? Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. I faktycznie, faworki z poprzedniego przepisu tych bąbelków nie mają. Są bardzo dobre, są chrupiące i lekkie, ale bez bąbelków. W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki.


Spożywamy je najczęściej podczas karnawału i tłustego czwartku.

Być może nie będziesz musiała wcale wychodzić do sklepu, by je zrobić. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i zostawiamy je na stolnicy pod przykryciem na minimum minut, aby odpoczęło. Pączki, faworki i inne smażone łakocie. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Kategoria pączki i faworki.


Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na: tradycyjne pączki (z nadzieniem lub bez) i faworki (na spirytusie lub occie), a także na pączki i oponki serowe, faworki z piwem, mini pączusie, róże karnawałowe, racuchy: drożdżowe, z jabłkami oraz placuszki: z cukinii, z jabłkami i placki ziemniaczane. Dziś prawdziwych pączków już nie ma. Gdyby cukiernicy chcieli stosować tradycyjną technologię ich.


FAWORKI BEZGLUTENOWE Zdecydowałam się zrobić faworki bezglutenowe ot tak, z zaskoczenia i bez planowania. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem.


Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.


Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Do kawy w sam raz, pycha! Prezentujemy sprawdzony i prosty przepis na pączki tradycyjne, które bez najmniejszego problemu zrobisz sam na Tłusty Czwartek.


Hak do ciasta drożdżowego załatwił sprawę wyrabiania a maszynka do mięsa wybijanie wałkiem. Wiem, bo sama piekę tylko z przepisów mojej babci i wszystko wychodzi mega smaczne. Nie macie czasu, ten przepis jest idealny. Najważniejsze, że z tym przepisem faworki zawsze się udają.


Zadziw domowników własnoręcznie wykonanymi faworkami. Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Ułatwiłam sobie żywot i zaangażowałam robota.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty