Składniki: - puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej. Właśnie skończyłam czytać no i oczywiście drukować przepis na torcik makowy.
Z mamą, jak zwykle, robimy plan wypieków na Wigilię i Święta i zawsze szukamy choć jednej nowej potrawy, szczególnie słodkiej:) Uśmiałam się, czytając komentarze, w sprawie tajnej nazwy gotowej masy makowej:). Mokry, bardzo fajnie wilgotny i nawet po 2-dniach nie jest suchy. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.
Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Makowiec z gotowej masy makowej może być po upieczeniu wilgotny, trzeba go więc zostawić na kilka godzin lub na noc w kuchni aby odparował.
Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego.
Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Prosty przepis na makowiec na Święta.
To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze!
Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI ( mokry ) Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. Takie makowce są doskonałym pomysłem na ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko.
Każda inna okazja jest równie dobra! Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec. Podczas tych Świąt będziecie pękały z dumy, a pochwały nie będą miały końca!
Warto wypróbować ten smaczny przepis na odpowiednio mokry makowiec drożdżowy z masy makowej, w dodatku oblany białą czekoladą i udekorowany płatkami migdałów. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.
Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na mokry makowiec. Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia).
Ja z uwagi na kontynuowanie diety, mam wręcz niedosyt i pozazdroszczę tym, którzy mogli się przejadać. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Święta obowiązkowo musi być makowiec. Jeszcze kilka lat temu królował tradycyjny drożdżowy, a od dwóch lat bezkonkurencyjnym faworytem jest ten oto wilgotny makowiec biszkoptowy. Ciasto makowe z gotowej masy makowej w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów.
Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej. Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon. Piecz makowiec w temperaturze 1stopni C przez minut.
Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Makowiec na kruchym cieście to pomysł na pyszne świąteczne ciasto, szczególnie, gdy obawiasz się zawijania strucli makowej. Makowiec bez ciasta nosi również nazwę makowiec bez spodu lub makowiec japoński. Najlepiej będzie wyglądał podany na dużym półmisku.
Do jego przygotowania potrzebujesz masy makowej (możesz dodać do niej trochę ciepłego mleka), jajek, kostki do pieczenia, proszku do pieczenia, miodu, soku z połowy cytryny oraz cukru pudru (jeśli chcesz, dodaj ekstrakt waniliowego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.