czwartek, 27 listopada 2014

Przepis na leczo z kiełbasą i kabaczkiem

Lista przepisów na leczo z kabaczkiem z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę.


Przepis na leczo z kabaczkiem i kiełbasą.

Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.


Przedstawiamy kilka przepisów na. Dodane przez karlitka w: Tylko o kuchni. Składniki na leczo z cukinią Cukinia ok.

W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos.


Mała uwaga na marginesie – kabaczek i cukinia to dwie nazwy tego samego warzywa. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki.


Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki, paprykę i kabaczek (pokrojony w większą kostkę)- możemy to już dusić w garnku. Dusimy do miękkości, po czym dodajemy pomidory w puszce.


Na koniec doprawiamy przeprawami. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym.


Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.


Stopień trudności Średnio trudny. W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę z kiełbasą przekładamy do większego garnka, dodajemy paprykę i chwilę dusimy pod przykryciem.


Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami. Słoiki stawiamy do góry nogami w ciemnym, suchym miejscu, żeby się zawekowały. W ten sposób latem przygotowane leczo dotrwa do zimy bez konieczności pasteryzacji.


Robię je naprawdę różnie. Danie, które swoje korzenie ma na Węgrzech, a co za tym idzie obowiązkowo powinno być pikantne. Super pasuje na jesienną i zimową aurę - bardzo dobrze rozgrzewa nie tylko ciało ale i duszę :) Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na proste i szybkie leczo z kiełbasą. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Można przygotowywać je przez cały rok. Polecam podawać leczo z bagietką. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony.


Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Szybki rzut oka na ogródek i już wiem:). Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki).


Sezon wakacyjny w pełni to i świetne przepisy na leczo się pojawiają :). Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty