wtorek, 11 listopada 2014

Dlaczego zurek na wielkanoc

Co więcej, żurek wielkanocny jako jeden z elementów świątecznego śniadania był właśnie symbolem zaprzestania odmawiania sobie różnych pyszności. Czasem nawet wylewano go na ziemię, gdy już na stole pojawiły się inne świąteczne potrawy. Dziś wielkanocny żurek kojarzy się nam zupełnie inaczej i jemy go z chęcią. Z tego samego powodu żurek pojawiał się na wigilijnym stole. Na południu, zachodzie i północnym wschodzie kraju zupę tę określa się mianem żurku (żuru), zaś w centralnej i wschodniej Polsce znana jest jako barszcz biały.


Co ciekawe na wschodzie przygotowuje się również wielkanocny barszcz czerwony.

Zakwas na żurek jest jedynie składnikiem żurku, a nie gotową zupą. W przypadku użycia mąki żytniej typu 7zakwas będzie miał delikatniejszy smak i bardziej aksamitną konsystencję. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na żur, należy go wymieszać i przecedzić przez sito.


Tradycyjnie przygotowuje się go na zakwasie i serwuje z białą kiełbasą i jajkiem. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne. Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek.


Bo symbolizuje ono początek, wstęp do życia, odrodzenie.

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Trochę się przy nim napracujecie, ale warto. Po pierwsze miejcie na uwadze, że będzie to żur na zakwasie.


Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Zima mija, wiosna idzie a więc sezon na zupy się kończy. A przez ostatnie miesiące prawdziwe, polskie, sycące zupy to był mój obiadowy konik – pomidorowa na wędzonce, grochowa taka że łyżka w garnku stoi, krupnik jak gulasz z kaszą, żurek taki, że zwariujesz. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku.


Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty,.


Przepis na żurek to wielkanocny evergreen, po prostu musi być. Spróbuj nasze przepisy na żurek, np. Do dzisiaj w niektórych regionach ta tradycja została zachowana. Zupa sycąca, ale nie taka gęsta i treściwa, jak np.


Najsłynniejszymi zupami, które najprawdopodobniej zagoszczą na wielu wielkanocnych stołach są żurek oraz barszcz biały.

W domach w całej Polsce możemy się spotkać z najróżniejszymi wariacjami na temat tych zup. Trzeba mu dać dni żeby wyszedł idealny. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz przyśpieszyć cały proces, dodając do mikstury trochę razowego chleba na zakwasie. Ale musisz mieć pewność, że jest.


Wielkanoc żurek musi być! W niektórych zagości zupa chrzanowa (głównie na Podlasiu), większość waz będzie jednak zawierać żurek lub biały. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie.


Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Wyjmuję i kroję ją na desce. Jesli zupa ma od kiełbasy aromat czosnkowy to dobrze,jesli nie, dwa trzy wieksze ząbki czosnku siekam na wieksze kawałki i wrzucam do zupy.


Czasami kupuję żur z dodatkiem czosnku więc najpierw sprawdzę jaki on jest.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty