wtorek, 11 listopada 2014

Makowiec ciasto kruche

Makowiec na cieście kruchym. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Jeśli szukacie idealnego przepisu na makowiec na kruchym cieście, podzielne ciasto z dużej blachy, nie ma się nad czym zastanawiać ;-). Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej.


Makowiec ciasto kruche

Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, dodaj do masy makowej dowolne bakalie: migdały, rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wasze ulubione kruche ciasto z pianką (u mnie tym razem wiśniową) w odsłonie świątecznej. Upieczone ciasto udekoruj lukrem, ziarenkami maku lub polewą czekoladową i podawaj razem z kawą zbożową, herbatą lub mlekiem. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo kruchy placek.


Odstawić do lodówki i mocno schłodzić. Mak zalać wrzątkiem na minut. Odsączyć i przemleć razy. Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Dodane przez natasza w: Tylko o kuchni.


Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Wszystkie najlepsze przepisy na makowce, strucle i ciasta z makiem w jednym miejscu. Krucha rolada makowa Wkn.


W tym roku na pewno nie zabraknie również tego ciasta. Podobne przepisy Łatwy makowiec na krucho drożdżowym cieście Wkn. Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4. Zrobisz z niego słodkie babeczki lub ciasteczka.


Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas rodzinnego spotkania, koniecznie wypróbuj przepis na kruche ciasto z makiem i budyniową pianką. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową masę makową, dodając do niej jedynie tartą bułkę. Wszystko wymieszać i zagnieść szybko ciasto ( jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste- śmietany) Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na pół godziny. Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto! Bardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec.


Makowiec ciasto kruche

To ciasto, które jednoznacznie kojarzy się ze świętami, jednak różnego rodzaju rolady makowe przygotowuje się przez cały rok. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Ta wersja będzie też o wiele bardziej przyjazna smakoszom, którzy nad rozgryzanie ciasta przedkładają delektowanie się masą. Zawijak z makiem (Zawijany makowiec w kruche ciasto) Szukałam w internecie przepisu na zawijak z makiem, ale nie znalazłam takiego jak ten który piekła Moja Babcia. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.


Większość przepisów na tę roladę opiera się na drożdżowym lub krucho-drożdżowym cieście, a zawijak Babci przygot owuje się z półkruchego ciasta. Sernik z malinami i brzoskwiniami. Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny!


Ciasto kruche z jagodami i masą serową. Poznaj tajemnice maku na makowiec! W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu.


W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem. KRUCHE CIASTO – PRZEPIS – pytacie mnie jak przygotować idealne ciasto kruche, dlatego przygotowałam wpis wraz z przepisem w formie filmu (żeby każdy mógł zobaczyć krok po kroku jak przygotowuje się takie ciasto). Z ciasta kruchego wyrabia się także korpusy do napełniania słodkimi lub wytrawnymi nadzieniami, rurki do nadziewania kremami oraz otwarte i zamknięte paszteciki. Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo łatwe. Mama zazwyczaj pieczenie tradycyjny zwijany makowiec, a ja w zeszłym roku zrobiłam jej konkurencję z makowcem kruchym z budyniową pianką.


Cała rodzina bardzo go chwaliła. Następnie ciasto ścieramy i podpiekamy. Najpierw zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty