piątek, 28 listopada 2014

Leczczo

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Poniżej podaję podstawową listę składników leczo.


Pod względem ilości składników i ich proporcji jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta, a cała reszta zależy już od weny i smaku gotującej osoby. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. This feature is not available right now. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies.


Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Na tej stronie sprawdzisz, czy pisownia leczo jest poprawna. Popularne zapytania prowadzące do tej strony: jak się pisze leczo, poprawna pisownia leczo. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Opis przepisu: Autor: WINIARY W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Coś ciepłego, sytego, domowego.


Dodatki i sposób podania: jeśli leczo jest dodatkiem do dużej ilości kaszy, ziemniaków lub klusek (tak jak tradycyjnie podaje się je na Węgrzech!) wystarczy zrobić je tak jak w przepisie poniżej, czyli z samych warzyw. Dodane przez zbig6w: Tylko o kuchni. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj.


Przysmaż cebulę i czosnek na oleju. Kiełbasę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę. Paprykarz kojarzy mi się głównie z naszą krótką podróżą na Węgry, która bardzo nam się podobała. Tam próbowaliśmy paprykarzu, choć.


Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Druga połowa października. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.


Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Leczo świetnie nadaje się do wekowania! Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Naczynie miksujące TMma większą pojemność niż TM(pojemność litra zamiast litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TMdo gotowania w modelu TMbez dostosowania ilości składników.


Najlepszy przepis na leczo a może troszkę gulasz z kiełbasą i fasolą Jaś. To danie jednogarnkowe, które jest idealne na obiad lub kolację. Panamscy policjanci próbują zatrzymać sprawcę kolizji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty