czwartek, 20 listopada 2014

Jak zrobic buleczki drozdzowe z jagodami

Sezon na jagody jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Przygotowanie domowych jagodzianek może być dość czasochłonne, ale jeśli się na to zdecydujesz, aromatyczny i chrupiący efekt wynagrodzi wszystkie starania ;-) Ten sam przepis możesz wykorzystać do przyrządzenia bułeczek np. Przygotowanie dania jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami) - puszyste i pełne jagód - prawie bez wyrabiania :) Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około minut.


Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko. Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni.

Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec. Pewnie najlepsze są jagodzianki pieczone z własnoręcznie zbieranych jagó jednak ja moje jagody kupuję na lokalnym bazarku. W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie.


Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką Mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz żółtek (białka zostawiamy na później).


Udało się aczkolwiek nie do końca.

Gdy ustawiałam rekwizyty, mała zwinęła dwie bułki i poszła pałaszować w najlepsze. Na zdjęciach nie widać poturbowanych bułeczek. Przez moje żarłoki, jedna jest ponadgryzana zębolami Papryki a drugą uratowałam z paszczy starszego. Jak upiec drożdżowe bułeczki. Jeżeli nie chcesz skakać od razu na głęboką wodę i piec wymyślnych drożdżówek- zacznij od zwykłych drożdżowych bułeczek.


Ich receptura sprawia, że można je jeść z dodatkami słonymi, słodkimi, a nawet ostrymi. W weekend zawsze gości u mnie na stole coś słodkiego. Bułeczki drożdżowe z kruszonką.


Czasem jakieś ciasto, czasem ciasteczka, czasem bułeczki. W zależności od humoru, smaków i życzeń domowników :) Jednym z przepisów do których regularnie wracam są bułeczki drożdżowe z kruszonką. Placek z sliwkami mrożonymi. Dodane przez baskaw: Tylko o kuchni. Gdy w lasach pełno jagó nie sposób ich nie wykorzystać w kuchni.


Do tego celu polecamy jagodzianki, które z dodatkiem świeżych owoców smakują znakomicie. Podajemy sprawdzony przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i miodem. Jagody wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do odparowania większości soku, przestudzić, wymieszać z proszkiem budyniowym. Od puszystych drożdżówek z serem lepsze są tylko bułeczki z jagodami i serem:) W żadnej , najlepszej cukierni nie spotkałam tak dobrego wypieku jak ten, domowy.


Nawet jeśli bułeczka z jagodami wyjdzie nieco koślawo – jest o niebo, niebo lepiej.

I wcale nie jest to bardzo skomplikowana czynność do wykonania. Odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Masło rozpuść w rondelku. Zdejmij z ognia do przestygnięcia. Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą masę.


Dolej drożdże i wsyp przesianą mąkę. Czekam z utęsknieniem na świeże jagody. Na razie muszę zadowolić się takimi ze słoiczka robionymi jeszcze w tamtym roku.


Ale już niedługo będą świeże. Nieodłącznie z jagodami kojarzą mi się pyszne drożdżowe bułeczki. Poniżej podaję Wam przepis sprawdzany już wielokrotnie nie tylko przeze mnie. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami.


Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne. Masz ochotę na coś słodkiego z owocami? Jeśli tak, proponuję słodkie bułeczki z jagodami.


Odstawiamy ciasto w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonką: masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki. Przekładamy ciasto do formy.


Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty