wtorek, 18 listopada 2014

Przepis na drożdżówki z jagodami

Miękkie i puszyste drożdżówki z jagodami i kruszonką. Są naprawdę w Waszym zasięgu :-) Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy ciasta drożdżowego przeczytajcie moje uwagi przy tym wpisie. Zastosowanie się do tych rad pomoże w bezproblemowym przygotowaniu jagodzianek.


Cieszmy się latem i pieczmy jagodzianki! Najsłynniejsze polskie drożdżówki, nierozerwalnie kojarzą się z latem i właśnie latem smakują najlepiej :-) A można je zrobić w zasadzie od ręki, z tego niezawodnego przepisu!

Do jagodzianek używamy mąki pszennej typ 5Extra (ja zamawiam ją prosto z dobrego młyna, więc mam pewność, że jest najlepszej jakości). Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne. Ja nie polecam, w zeszłym tygodniu robiłam te drożdżówki właśnie z mascarpone i jako, że jest ono bardziej mokre od sera twarogowego, to wsiąkło w ciasto.


Same drożdżówki były rewelacyjne w smaku (coś w stylu strucli serowej z jagodami), ale sera widać nie było. To chyba jedne z moich najbardziej ulubionych słodkich bułeczek. Oczywiście, najlepsze z prawdziwymi leśnymi jagodami, ja musiałam się zadowolić borówką amerykańską.

Na szczęście mam swój ulubiony przepis na bułki z jagodami, z którego zawsze korzystam. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach. Jagody dokładnie myjemy.


Tak samo jak my, korzystają z. W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe. Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Wszędzie teraz jagodzianki, które uwielbiam, a u mnie tylko zwykłe drożdżówki z jagodami :) ale równie smaczne.


Składniki: g drożdży świeżych, 1ml mleka ciepłego, jajka, g masła, szklanki mąki pszennej, łyżki cukru, dodatkowo: jagody, łyżki cukru, małe jajko. Desery Sernik z jagodami - przepis. No klękajcie narody, takie dobre. Wszystko w nich jest: powrót ze szkoły koło najlepszej w mieście cukierni, letni harcerski obóz z jagodnikami w Augustowie, babciny placek z kubkiem ciepłego mleka. This feature is not available right now.


Zostawiamy na minut, aby ciasto podrosło, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełniamy jagodami. Jako smaczny deser, drugie śniadanie czy przekąskę w czasie zabawy polecamy drożdżówki z jagodami, które sprawdzą się w każdych warunkach. Podajemy przepis na zwijane drożdżówki z jagodami.

Sprawdź, jak je przygotować. Drożdżówki z jagodami i kruszonką Przygotowanie kruszonki: Do miski dajemy miękkie masło i pozostałe składniki kruszonki wyrabiamy palcami. Kruszonka nie może się kleić jeżeli trzeba to mąki dodajemy więcej. Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz żółtek (białka zostawiamy na później).


Dodajemy resztę z pół szklanki cukru. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i kroimy na kawałki. Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni. Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.


Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec. Domowe jagodzianki przepis. Bułki z jagodami to super dodatek do popołudniowej kawy, a także jako coś słodkiego do pracy lub szkoły. Przepisy kulinarne do sprawdzenia na dziś!


Dzieciaki wręcz uwielbiają te domowe jagodzianki. Takie drożdżówki z jagodami długo utrzymują świeżość, więc nie musicie się martwić, że z podanego przepisu wychodzi aż jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak. Największe szczęście miało buzię umorusaną jagodami. Czasem to były pierogi, jagodzianki czy lody hojnie posypane owocami.


Ale najlepsze były małe drożdżówki z warstwą serową sprytnie ukrytą pod jagodami. Niezależnie od pory dnia taki placuszek łatwo chwytało się w dłoń i biegło z nim na podwórko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty