poniedziałek, 17 listopada 2014

Kuchnia polska przepis na leczo

Jak zrobić prawdziwe leczo. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

Kuchnia polska Kuchnia włoska. Ratatuj to francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. Wśród licznych dań z bakłażana i cukinii, to znajduje się zdecydowanie w czołówce stawki. Chcesz podzielić się swoją opinią? Nie dajcie się nabrać na leczo w słoikach letcho Chira, chyba nic gorszego nikt nie wyprodukował!


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii kuchnia przepisy leczo. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę.

Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Mam również przepyszną wersję na całkowicie bezmięsne leczo, czyli leczo warzywne. W moim przepisie na to leczo znajdziecie też czosnek, który nie za często pojawia się w leczo węgierskim a jest bardziej tradycyjnym dodatkiem u nas w Polsce i na Słowacji. Przejdźmy jednak do naszego leczo. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.


Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Zobacz, jak zrobić leczo.


Leczo świetnie nadaje się do wekowania! Niektórzy lubią dodać do lecza. Pokaźny zbiór przepisów. Pomidory opłukać, usunąć szypułki, nożem z ząbkami naciąć skórkę.


Pomidory zalać wrzątkiem na sekun odcedzić, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki.

Cebule obrać, opłukać, posiekać. Paprykę pokroić na paski. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo?


Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. Przepyszna potrawa o węgierskich korzeniach, która na dobre zadomowiła się w naszej kuchni. Ile kucharek, tyle wersji przepisu na leczo.


Począwszy od przepisu na klasyczne leczo węgierskie, poprzez leczo z kiełbasą czy nawet leczo wegetariańskie. Mamy wszelkie przepisy na leczo! Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Kliknij, aby zobaczyć przepis. Katalog Smaków, proponujemy przepis na Leczo, autorstwa KUCHNIA POLSKA. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Ta węgierska potrawa na dobre zagościła na naszych stołach. Podajemy sprawdzone i po prostu pyszne przepisy!


Ta typowo węgierska potrawa już dawno zagościła na polskich stołach i doskonale się tutaj przyjęła. Wyrazisty smak leczo sprawia, że. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.


W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Pomidory z puszki, paprykę, cukinię, przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek dodać do cebuli z kiełbasą, zalać szklanką wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty