poniedziałek, 24 listopada 2014

Jaki zapach do makowca

Wszyscy naokoło - no prawie wszyscy, dają do maku olejek migdałowy. Dla mnie taki makowiec jest juz skreślony. Dużo skórki pomarańczowej fajnie aromatyzuje mak.


A do tego zmielone migdały i spokojnie można sie obejść bez tego obrzydlistwa zwanego olejkiem migdałowym. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Paryzu, w sklepiku z produktami z europy wschodniej i musze przyznac, ze makowiec wyszedl bardzo dobry.


Jakie zapachy lubią mężczyźni? Pierwszy na liście jest świeżo upieczony chleb, na drugim – czysta pościel, na trzecim – świeżo skoszona trawa. Kolejne na liście to: woń. Olejek zapachowy to idealna podkładka pod perfumy lub nawet alternatywa dla nich. Tworzenie własnego olejku zapachowego daje możliwość stworzenia nowego niepowtarzalnego zapachu, który doskonale będzie zgrywał się z twoją osobowością.


To dobre rozwiązanie również dla tych osób, które do tej pory nie odnalazły ulubionego zapachu. Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okazję ich trochę spróbować. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok.


Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz. Gellwe Aromat do makowca nie ma żadnych komentarzy.


Podkreśla i uzupełnia charakterystyczny smak i zapach makowca. Jeden to zapach pieczonego makowca - kojarzy mi się ze świętami Wielkanocnymi. Opis produktu: Aromat do makowca to kompozycja nuty migdałowej i malibu.


Moja babcia zawsze piekła drożdżowe, zawijane makowce, Drugi to zapach migdałów - kojarzy mi się z wakacjami w Turcji - używałam wówczas migdałowego żelu pod prysznic. Zachęcona pięknymi zdjęciami makowca zrobiłam i ja. Trzeci to zapach (albo smród) środka o nazwie lizol.


Nie wiem jaki popełniłam błąd ,ale ciasto wcale mi nie wyrosło, chociaż po upieczeniu makowiec dobry w smaku. Ma w sobie to COŚ :P min średnie przystępne. Dodatki Polewa do sernika. Masa makowa to podstawowy dodatek do rogali, wigilijnej kutii, makowca oraz innych ciast.


Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Masa makowa domowa jest nie tylko zdrowsza, ponieważ nie posiada konserwantów, ale także smaczniejsza i gwarantuje udane wypieki. Zazwyczaj pomaga jej w tym najbliższa rodzina, a najchętniej robią to dzieci, które uwielbiają uczestniczyć w przygotowywaniu pysznych, pachnących słodkości, szczególnie wtedy, gdy mogą bezkarnie bawić się ciastem. Zapach, jaki unosi się w domu w czasie świąt, powinien powstawać w piecu, gdzie pani domu umieszcza swoje wypieki.


Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ja mielę w zwykłej żeliwnej maszynce do mięsa, przykręcam ją do blatu stołka (mam takie z IKEI), oczywiście zabezpieczam go kawałkiem grubej tektury. Sitko ma dość duże otwory - tak ze mm, ale mak po drugim zmieleniu spokojnie się nadaje do przerobu na masę do klusek albo makowca.


Ostatnio uprosiłam męża, bo tak mi smutno i zimno było, o zrobienie makowca. Dla jednego może to być zapach wanilii, lasu, morza, kwiatów, a dla innego zapach szarlotki lub makowca. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Są takie zapachy, który przywołują wspomnienia, na których myśl czujemy się lepiej.


Przypominamy sobie ciepło domowego ogniska, bliskość ukochanej osoby, jej zapach jest nam bliski i jedyny. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Jak usunąć zapach moczu? Pokaż duże zdjęcia Do ulubionych wątków zarchiwizowany. Makowiec zawijany - zapach świąt.


Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. I to nie byle jaki , bo orzechowo kawow Zobacz więcej. ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga I Love Bake. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka.


Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Boże Narodzenie - a mama tej mojej koleżanki piecze go cały rok!


Mogę spokojnie napisać opinię, nie jadłam tak dobrego makowca jaki mi wyszedł, muszę tylko zwiększyć ilość masy makowej, bo mój mąż woli jak jest więcej maku niż ciasta. Cały makowiec z lukrem,, który był fantastyczny, posypałam jeszcze orzechami i rodzynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty