Makowiec z jabłkami i kaszą manną. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Margarynę ucieramy z cukrem (w makutrze), dodajemy po żółtku i stopniowo resztę składników cały czas ucierając. Na koniec dodajemy bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do minut. Wszystko dokladnie wymieszac. Z białek ubic sztywna piane i dodac do masy makowej. Piec ok minut w 170stopniach. Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem.
Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto. Kaszka manna jagodowa Tak przygotowana kasza manna zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Do miski wrzucić masę makową, dodać żółtka i kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do masy. Dodać siekane orzechy, rodzynki (najlepiej drobne) oraz żurawinę. Kasza manna z kakao min łatwe tanie.
Desery Zapiekana kasza manna z malinami. Są pyszne kompozycje z owocami lub z sokiem, fantazyjne pucharkowe desery, delikatny puch porzeczkowy oraz zaparzana z jajkiem kasza manna podana z bitą śmietaną. Ja też piekę taki makowiec, tylko w moim przepisie jest kg maku. Polecam ten makowiec, jest taki super wilgotny, pycha. Przepis mam podobny, maku daję jednak więcej.
Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki. Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok. Jeśli mamy masę makową to przygotowanie ciasta zajmuje już tylko kilka minut. Przedświąteczny makowiec z bakaliami, kasza. Powoli przygotowuje się do tego jedynego dnia w roku.
Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Lista przepisów na makowiec z kaszą manną z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać po łyżce kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wmieszać posiekane orzechy włoskie i jabłka utarte na tarce jarzynowej, dodać pianę z białek - ubitą z szczyptą soli.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Zawsze szybko znika z patery. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z manna. Mama używa czasem tartej bułki, ale kasza manna jest moim zdaniem zdrowsza) – uwaga, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej to możesz użyć drobnej kaszki kukurydzianej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.