Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej. Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia.
PRZEPIS NA FAWORKI : SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany.
Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę.
Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Ja w dzieciństwie nazywałam je morszczynem ze względu na pęcherzyki powietrza w usmażonym cieście. Takie właśnie powinny być domowe faworki - lekkie i chrupiące.
Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. W tłuszczu przecież się je smaży.
Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.
Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Placek kroję na paski o długości około - cm.
Każdy w środku nacinam i przez to nacięcie przekładam jeden koniec paska.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec do temp około 1- 1stopni (kawałeczek chleba wrzucony na tłuszcz brązowieje w sek.). Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne. Zaproponuj swojemu dziecku wspaniałą zabawę i zróbcie razem domowe faworki na tłusty czwartek. Zimne faworki oprósz cukrem pudrem, opcjonalnie z dodatkiem Cukru wanilinowego.
Usmażone należy osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym cukrem waniliowym. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny.
Przepis na faworki jest bardzo prosty. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku.
Po usmażeniu kilku partii tłuszcz się pieni i zaczyna kipieć. Co robić, żeby tego uniknąć. Tej piany jest tak dużo, że nie widzę w rondlu faworków. Chrust smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na złoty kolor, a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu faworki posypujemy cukrem pudrem.
Mniej pracochłonnym przepis na faworki nie wymaga użycia spirytusu ani śmietany, a jedynie jasnego piwa, żółtek, mąki pszennej i cukru. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem. Ciasto na faworki znakomite,mnie także wyszło bardzo plastyczne ciasto i nie podsypywałam mąką przy wałkowaniu.
Polecam te pyszne faworki z piwem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.