Witam Mam pytanko odnosnie makowca. Powiedzcie czy mozna go upiec wcześniej i przechowywać w foli. Zalezy mi zeby byl dobry a nie wiem czy jak go za wczesnie zrobie to nie straci. Dzieki z gory za odpowiedzi.
Polecam makowca w innym wydaniu ! Desery Makowiec z jabłkami. Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Odpowiedź: Nie polecam przechowywać go zbyt długo ze względu na zawartość masy makowej oraz jajek w masie makowej.
Propozycję na inną wersję świątecznego makowca wraz z poradami znajdziesz w poście Drożdżowa Strucla Makowa. Przechowuj go w chłodnym miejscu, np. Ponieważ masa makowa zawiera surowe białka, nie polecam przechowywania makowca poza lodówką. Jednak dwa dni w temperaturze pokojowej, zawinięty w folię, może poleżeć. Serniki Jeśli w Twoim otoczeniu nie panują upały, możesz przechowywać sernik w temperaturze pokojowej do dwóch dni.
W lodówce z kolei do dni. Mak należy do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Właściwości drobniutkich, czarnych ziarenek zostały docenione już w starożytności, kiedy to wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból. Forum - przechowywanie makowca (316) śledź marynowany - przechowywanie.
Dodane przez agnisia0w: Tylko o kuchni. Jak długo można przechowywać śledzia na kwaśno? Pozdrawiam i zycze super świąt. Makowca jak najbardziej można mrozić.
Jakich ciast nie powinniśmy mrozić? Powinniśmy unikać mrożenia ciast z bitą śmietaną, galaretką, lekkim kremem maślanym oraz ciast lukrowanych. Ciast najlepiej nie przechowywać w zamrażarce dłużej niż przez okres miesięcy.
Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach.
Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Masa makowa to przepis na mak do makowca i mak do ciast. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.
Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Nigdy nie myślałam o zamrażaniu zmielonego maku ,też dobry pomysł,nie raz by się zjadło makowca,ale trochę pracy z tym mieleniem.
Przepisy (51) Artykuły (0) Galerie (0) Filmy (0) Sos warzywny z curry. PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. Zebrałam dla Was najlepsze przepisy na makowce, które publikowałam do tej pory.
Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem. Już jutro rozpoczyna się długi weekend - czas przygotowywania różnych smakołyków, nie tylko na wolnym powietrzu.
Wiele z nas na pewno upiecze coś słodkiego. Temperatury powędrowały w górę, przed nami kilka dni biesiadowania, dlatego może warto sprawdzić w jaki sposób przechowywać nasze ciasta, aby zachowały konsystencję, smak i świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.